Oplossingsgericht werken en MTVP - Huisartsenpraktijk Sagenhoek in Amersfoort

Maandag 06 mei 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/oplossingsgericht-werken-en-mtvp-huisartsenpraktijk-sagenhoek-in-amersfoort/

Vorig jaar hebben veel huisartsenpraktijken in het kader van MTVP de nascholing ‘Positieve gezondheidszorg - Oplossingsgericht werken’ gevolgd. Maar hoe houd je dit levend in de waan van de dag? Bij huisartsenpraktijk Sagenhoek hebben ze daarvoor de ‘Week van het Oplossingsgericht werken’ in het leven geroepen.

Huisarts Maartje Karelse vertelt wat dat inhoudt: “We hebben de teamleden een bureaukaartje cadeau gegeven. Een soort ‘spiekbriefje’ waar ze oplossingsgerichte basisvragen en de verschillende typen patiëntrelaties nog eens kunnen nalezen.

Ter inspiratie krijgen de collega’s in deze week elke dag een berichtje. We dagen hen ook uit om goede ervaringen te delen. We hebben er een kleine challenge aan verbonden; degene met de meest bijzondere ervaring krijgt een passende beloning. Dat is niet alleen leuk, maar het helpt ook om van elkaar te leren.

Het is leuk om te zien dat zelfs de teamleden die de cursus niet gevolgd hebben, hier mee uit de voeten kunnen en enthousiast zijn.”

In het kort: oplossingsgericht werken

In de spreekkamer of bij de assistente aan de telefoon werk je vaak vanuit het medische model: er is een ziekte, klacht of probleem, die analyseren we en lossen we op. Soms is dat ook onze belangrijkste taak, en deze manier van werken moeten we dan ook zeker niet overboord gooien. Het kan wel zinvol zijn om ook het ‘oplossingsgericht werken’ in te zetten. Met name als het gaat om problemen die niet eenduidig op te lossen zijn.

Met oplossingsgericht werken kijk je samen wat de patiënt voor het probleem in de plaats wil, en hoe de patiënt zijn krachten kan inzetten om daar te komen. Als zorgverlener word je dan niet de eigenaar van een probleem dat de patiënt op tafel legt, maar leg je dit meer terug bij de patiënt. Je stelt vragen als: waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken? Wat werkt al? Wat zal het volgende/eerste teken van vooruitgang zijn?

Meer weten? Lees deze whitepaper of meld je aan voor de nascholingen: