Praktijkorganisatie

Wij willen de huisarts en de praktijk ondersteunen zodat zij zich maximaal kunnen richten op het bieden van zorg aan de patiënten.

Ben je als huisarts bij ons aangesloten? Dan kan je gebruik maken van onze ondersteuning bij het implementeren van LEAN, kan je een praktijkscan laten doen en helpen wij je bij Instroommanagement.

LEAN

Lean is een manier waarop bedrijven van alle groottes slimmer gaan werken door voortdurend te verbeteren. Ook in de huisartsenpraktijk kunnen processen worden verbeterd om de werkdruk te verminderen en meer tijd te hebben voor wat het werk juist zo leuk maakt: zorg en aandacht voor de patiënten!

Lean helpt praktijken continu te werken aan efficiëntere en beter passende processen. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • hoe creëer ik meer tijd voor de patiënt?
 • hoeveel tijd zijn wij kwijt aan het zoeken? (naar middelen, instrumenten etc.)
 • hoe verminderen we de drukte aan de telefoon?
 • hoe voorkomen we dat we middelen over de datum weggooien? Hoe richten we onze spreekuren slimmer in zodat we effectiever kunnen werken?

Meer informatie?

Wil je meer informatie of advies? Neem dan direct contact met ons op.

Praktijkscan

Als huisarts wil je zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan de patiënten. Maar hoe krijg je precies meer grip op de werkdruk? En hoe kun je zo efficiënt en effectief mogelijk werken in de praktijk? Hoe verhoudt de praktijk zich ten opzichte van andere praktijken? Waar zitten mogelijkheden? Hoe is de teamdynamiek?

Met de praktijkscan krijg je meer inzicht in de sterke en zwakke punten van jouw praktijk op zowel strategisch als operationeel niveau.

De praktijkscan kan voor verschillende doeleinden ingezet worden, zoals:

 • het team ervaart grote werkdruk en wil hier meer grip op hebben
 • de praktijk is overgenomen en je wilt een thermometer in de praktijk steken.
 • de praktijk gaat verhuizen of verbouwen en deze verandering pak je aan om eventueel werkprocessen efficiënter in te richten.
 • het team mist teamgeest en gezamenlijke verantwoordelijkheid; de praktijkscan kan hier een objectief beeld van geven en een aanleiding zijn om te veranderen.

Wij helpen de praktijk in het kiezen van de juiste praktijkscan, ondersteunen eventueel bij de uitvoering ervan en ten slotte bij de rapportage en implementatie.

Wil je meer informatie of advies dan kun je direct contact opnemen met:

Lees het interview (PDF)

Instroommanagement

Het traject Instroommanagement draagt bij aan veilig werken bij het afhandelen van zorgvragen van de patiënten. Er wordt gekeken of de werkdruk van de huisarts, POH en doktersassistente kan afnemen als het werk doelmatiger wordt ingedeeld en verdeeld door de praktijkassistente. Hierdoor krijgt de patiënt de juiste zorg op het juiste moment door de juiste zorgverlener.

Daarnaast wordt het triage proces efficiënter gemaakt, waardoor er minder werkdruk is en het werkplezier toeneemt. 

Een goed lopend proces kan veel opleveren, waaronder:

 • Minder druk op de agenda van de zorgverleners, omdat er prioriteiten worden gesteld of omdat de patiënt het juiste zelfzorgadvies krijgt.
 • Meer zelfvertrouwen bij de assistenten en meer werkplezier omdat er minder discussie is aan de telefoon met de patiënt.
 • Meer aandacht voor de patiënt zodat die zich ook écht gehoord voelt.
 • Het stimuleren van zelfmanagement bij de patiënt en daardoor de verantwoordelijkheid bij de patiënt laten liggen.

Wij helpen de praktijk graag op weg. Wil je meer informatie of advies dan kun je direct contact opnemen met: