Leerpunten uit HASP-el bijeenkomst interne geneeskunde

Verslag door Judith van der Valk

Op 21 oktober zat het auditorium vol met medisch specialisten en huisartsen. Over te weinig ijzer en fractuurpreventie konden zowel internisten als huisartsen leren. Bij binnenkomst waren er nog opmerkingen over de onzin van het lage ferritine. Na afloop was het overwegende gevoel vooral dat we vrouwen in het verleden misschien wel tekort hebben gedaan. 

Deel 1: te weinig ijzer

Huisarts Janneke de Rooy en internist-hematoloog Maarten Corsten vertelden aan de hand van de casuïstiek over ijzertekort zonder anemie. Over de vele evidence, over mogelijke oorzaken hiervoor (meestal door menstruatie en zwangerschap, maar soms ook niet), over welke diagnostiek je kan doen, hoe je moet suppleren (niet 2x/week, maar 1x/dag ferrofumaraat; uiteindelijke optie is eenmalig ijzerinfuus) en over het doel van je behandeling (o.a. setpoint Hb bereiken met ferritine tussen 80-100ug/l). 

Heb je het gemist en wil je meer weten? Binnenkort komt er een factsheet met de belangrijkste punten.

Tevens wordt er gewerkt aan een RTA om te bespreken hoe we hier in de regio met dit ijzertekort zonder anemie omgaan. 

Deel 2: Fractuurpreventie en osteoporose

Huisarts Judith van der Valk en internist-endocrinoloog Maria Sleddering bespraken casuïstiek met in het achterhoofd de recente FSM richtlijn ‘Fractuurpreventie en osteoporose’. De NHG-standaard is gedateerd en al geruime tijd in herziening. Hoe gaan we hier nu mee om?

Een paar belangrijke leerpunten:

  • Vraag altijd een DEXA aan met een VFA erbij. Het wel of niet aanwezig zijn van wervelfracturen (die in 70% asymptomatisch zijn) maakt groot verschil in beleid.
  • Vraag een DEXA met VFA ook aan ter controle bij de evaluatie na 5 jaar bisfosfonaat of na 3 jaar denosumabinjecties; of bij een nieuwe fractuur > 1 jaar na behandeling.
  • De risicoscoretabel is uitgebreid, zie de richtlijnendatabase osteoporose en fractuurpreventie. De afkapwaarde is gelijk gebleven, bij 4 of meer punten is er een verhoogd risico.
  • In het stappenplan hoort ook bloedonderzoek naar een mogelijke onderliggende oorzaak voor lage botdichtheid. Bij een fractuur wordt in 25% van de gevallen een nieuwe oorzaak gevonden. In 90% van de gevallen als een vitamine D < 50 wordt meegerekend.
    • ‘Standaard’ lab bestaat uit: calcium, albumine, creatinine, TSH en 25(OH)D
    • Breid dit bij klinische aanwijzingen zo nodig uit
  • Vitamine D geef je dagelijks in tabletvorm; colecalciferol bolussen geven piekdoseringen en die kunnen weer o.a. spierzwakte geven.
  • Denosumab injecties moeten om de 6 maanden gegeven worden; als je dit >4 weken te laat doet, heb je al het reboundeffect. Als patiënten bellen om de afspraak uit te stellen, kun je het vaak beter vervroegen.
  • Jaarlijkse controles: optie om dit (deels) uit te besteden aan een POH-S.
  • Er zijn flowdiagrammen die je kunt gebruiken voor wat te doen qua diagnostiek, behandeling en follow-up.
    • Het laatste flowdiagram laat zien hoe te handelen bij gebruik van chronisch gebruik van glucocorticosteroïden.

Download flowdiagrammen

Een heleboel informatie en schema’s. Niet zo’n sexy onderwerp; wél een onderwerp dat we vaak tegengekomen en waarbij er sprake is van veel onderdiagnostiek en -behandeling. Veel kans om het nog beter te doen!

De samenwerking

Er werden complimenten uitgewisseld over en weer. De internisten vinden de verwijsbrieven van de huisartsen duidelijk. De meedenkconsulten worden door beiden gewaardeerd. Een tip was dat de meedenkconsulten over trombose naar de hematologen gestuurd moeten worden en niet naar de vasculair geneeskundigen.

Zowel de internisten als de huisartsen waren te spreken over de leerzame avond en de fijne ontmoeting. Een paar internisten vroegen zelfs of we niet jaarlijks kunnen HASPelen. Een mooi compliment voor de sprekers, alle aanwezigen èn de organisatie!

Wil je meer hiervan?

De volgende HASPel avond is op dinsdag 19 november. Het is een multidisciplinaire HASPel avond over kwetsbare ouderen.