Meedenkconsult voorziet in behoefte: "Ik leer van de feedback die ik krijg"
Dinsdag 01 oktober 2024
Het is inmiddels alweer een aantal maanden mogelijk om, met vergoeding voor de huisarts, een meedenkconsult aan te vragen bij het Meander Medisch Centrum en ziekenhuis Gelderse Vallei. Sinds 1 oktober is het ook mogelijk om een meedenkconsult aan te vragen bij de specialist ouderengeneeskunde.
Dat het voorziet in een behoefte, is duidelijk. Per maand worden er meer dan 1.000 meedenkconsulten aangevraagd. We vragen Hanneke van Dasselaar, praktijkhouder bij Dokters bij Jansen in Amersfoort, naar haar ervaringen.
Wat is voor jou de meerwaarde van het meedenkconsult?
“Ik vind dat het meedenkconsult op verschillende manieren meerwaarde biedt. Enerzijds kunnen we hiermee onnodige verwijzingen vooromen. De antwoorden die ik krijg zijn meestal heel helpend. Ik krijg een helder advies en de vraag of verwijzen wel of niet zinvol is wordt vaak duidelijk beantwoord.
Anderzijds is het voor mij als huisarts een manier om mijn eigen kennis uit te breiden. Een volgende keer kan ik de patiënt zelf helpen en hoef ik geen meedenkconsult meer aan te vragen. Het is ook nuttig om te kunnen verifiëren of mijn ingezette beleid het juiste is, of dat de specialist daar aanvullingen op heeft. Kortom; ik leer van de feedback die ik krijg bij een meedenkconsult.
En voor de patiënt?
“Het scheelt tijd, geld, en het bespaart vaak een verwijzing. Ik merk ook dat een patiënt zich vaak goed geholpen voelt als je aangeeft dat je het overlegt met de specialist. Een patiënt voelt dan dat zijn vraag serieus genomen wordt.”
Ook een meedenkconsult aanvragen?
Heb je een medisch-inhoudelijke vraag over een patiënt die (nog) niet onder behandeling is van een medisch specialist? Vraag dan via ZorgDomein een meedenkconsult aan. Dit kan bij:
- Meander Medisch Centrum
- Ziekenhuis Gelderse Vallei
- Specialist ouderengeneeskunde
Je dient een adviesvraag in via ZorgDomein en krijgt binnen drie werkdagen antwoord van de medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde.
Het meedenkconsult is beschikbaar voor bijvoorbeeld advies over (aanvullende) diagnostiek), meedenken bij behandeling, afstemmen of (en naar wie) verwijzing nodig is. Of ter geruststelling van de patiënt bij aanhoudende vragen.
We hopen hiermee verwijzingen te voorkomen, de kennis van huisartsen te vergroten én patiënten dichter bij huis te helpen.
Lees meer over het meedenkconsult