Jeugd GGZ
Informatie voor de huisartsen
Rol van de POH JeugdGGZ
De POH JeugdGGZ ondersteunt de huisarts in de rol van poortwachter bij het verlenen van eerstelijns GGZ-zorg bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Zo kan een POH JeugdGGZ laagdrempelig vragen en problemen verhelderen van kinderen of hun ouders en daarnaast advies en ondersteuning bieden bij opvoedingsvragen. Kortdurende (probleemgerichte) begeleiding en behandeling van patiënten behoort ook tot het takenpakket van de POH JeugdGGZ. Behalve de ondersteuning van de huisarts is de nauwe samenwerking met het wijkteam, de jeugdgezondheidszorg en Indebuurt033 belangrijk, waardoor deze praktijkondersteuners als spin in het web fungeren voor kinderen met GGZ-problematiek in Amersfoort.
Patiënten die terecht kunnen bij POH JeugdGGZ
Kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar die kampen met psychische klachten. De huisarts kan dit probleem signaleren en/of zij kunnen zelf met een hulpvraag komen, als ook de ouders of een andere partij zoals school, wijkteam.
Huisartsen kunnen kinderen en jongeren naar de POH JeugdGGZ verwijzen die bijvoorbeeld te maken hebben met:
- (faal)Angst
- Depressieve gevoelens/ suïcidaliteit
- Piekeren/ negatieve gedachtes
- Weinig zelfvertrouwen/slecht zelfbeeld
- Adhd
- Autisme
- Problemen emotieregulatie
- Problemen in de thuissituatie zoals scheiding ouders
- Stress
- Leer-/plan-/concentratieproblemen school
- Rouwverwerking
Werkwijze POH JeugdGGZ
De POH JeugdGGZ in uw praktijk kan ondersteunen bij het verhelderen en inventariseren van de psychische en/of psychosociale klachten van de jongere. De POH Jeugd GGZ voert een uitgebreid intakegesprek, en indien nodig een vervolgintake, met de jongeren en eventueel ouder(s). Na de intake maakt de POH JeugdGGZ de inschatting of de cliënt baat zal hebben bij kortdurende begeleiding van de praktijkondersteuner of dat specialistische zorg nodig is. In het laatste geval zoekt de POH JeugdGGZ een passende organisatie die deze zorg kan bieden en maakt in overleg met de huisarts de verwijzing in orde.
De POH JeugdGGZ maakt gebruik van e-health en ander ondersteunend materiaal voor veel voorkomende klachten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het consultatieteam ter ondersteuning van de aanpak. Voor specialistische jeugdhulp/GGZ kan BSA Jeugdhulp worden betrokken. De POH JeugdGGZ kent de sociale kaart van de wijk / stad en stemt af en zoekt naar de meest geschikte partij indien hulp door andere hulpverleners nodig is.
Financiering
De inzet van de POH JeugdGGZ wordt gefinancierd vanuit de gemeente Amersfoort. Huisartsen Eemland zorgt voor de jaarlijkse subsidieaanvraag en stemt met gemeente, wijkteams en GGD af over de doelstellingen, resultaten en samenwerking in de wijk.
Informatie voor externen
Rol van de POH JeugdGGZ
De praktijkondersteuner Huisarts Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (POH JeugdGGZ) is er speciaal om op een laagdrempelige manier hulp te bieden in de huisartsenpraktijk aan Jeugd (0 tot 18 jaar) met psychische en psychosociale klachten.
Wanneer naar de POH JeugdGGZ?
De POH JeugdGGZ geeft kortdurende begeleiding aan kinderen en jongeren en hun ouders. Bij de volgende klachten kun je er aan denken om naar de POH JeugdGGZ te verwijzen:
- Somberheid
- Angsten
- Boosheid
- Niet lekker in je vel
- Vaak gespannen
- Concentratieproblemen
- Sociale problemen
- Moeite met emoties reguleren
- Vragen over de opvoeding
Op welke manier kan de POH JeugdGGZ helpen?
- Verhelderen en inventariseren van de psychische en/of psychosociale klachten
- Bieden van kortdurende begeleiding
- Helpen met doorverwijzen naar de juist hulp
- Inzetten van E-health
Samenwerking met andere jeugdhulpverleners
De POH JeugdGGZ werkt nauw samen met andere jeugdhulpverleners in de wijk. Er vinden regelmatig overleggen plaats met wijkteammedewerker en de GGD. Daarnaast heeft de POH JeugdGGZ contact met de scholen in de wijk en met de kind- en jongerenwerkers van Indebuurt033.
Is er een POH JeugdGGZ in elke huisartsenpraktijk?
Nog niet alle huisartsenpraktijken in de gemeente Amersfoort werken met een POH Jeugd GGZ.
Informeer bij de huisarts of kijk op de site van de huisartsenpraktijk.
Aanmelden
U kunt ouders en jongeren adviseren om een afspraak in te plannen bij de huisartsenpraktijk met de POH JeugdGGZ. Ook kunt u in overleg met de ouders of jongere contact opnemen met de POH JeugdGGZ om een intake in te plannen.
Wat doet Huisartsen Eemland?
De POH JeugdGGZ is in dienst van Huisartsen Eemland. Huisartsen Eemland werkt achter de schermen en biedt zelf geen zorg. Deze wordt door de huisarts en andere betrokken zorgverleners gegeven.
Over Huisartsen Eemland
Contact
Huisartsen Eemland
info@huisartseneemland.nl
085-7733144
Hulp op afstand voor Windows computer
Hulp op afstand voor een Mac computer