RTA Atriumfibrilleren is aangepast
Volgens de NHG Standaard Atriumfibrilleren wordt (electro)cardioversie afgeraden als het atriumfibrilleren langer dan 24uur bestaat. Ook de cardiologen richtlijn is recent aangepast met dezelfde aanbevelingen.
Overigens kan er voor atriumfbrilleren dat tussen 24 en 48 uur bestaat nog wel een indicatie voor (electro)cardioversie bestaan, dit is ter beoordeling van de cardioloog.
Als huisarts kun je patiënten met kortbestaand atriumfibrilleren en een snelle volgfrequentie al wel vast metoprolol 50 mg (NIET mga) geven.
Ook is de CHA2DS2-VASc score aangepast naar CHA2DS2-VA score, de verwarrende risicofactor 'vrouwelijk geslacht' is weggelaten. Voor iedereen geldt een CHA2DS2-VA score van 2 als indicatie voor antistolling (bij voorkeur een DOAC, bijvoorbeeld edoxaban). Bij een CHA2DS2-VA score van 1 kun je antistolling overwegen. De cardiologen starten vrijwel altijd een DOAC bij een CHA2DS2-VA score van 1.
Als je de diagnose Atriumfibrilleren hebt gesteld op basis van een Kardia ritmestrook of ecg, stuur deze dan altijd mee bij de verwijzing naar de cardioloog.