Ervaringen Prisma: 'Je staat steviger in je advies'

Woensdag 25 oktober 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/prisma-interview/

Heb jij je al aangemeld voor Prisma?

Huisartsen Eemland biedt het Prisma Netwerk aan alle huisartsen in de regio aan. Dé plek om cases voor te leggen aan specialisten van verschillende disciplines. Inmiddels zijn al meer dan 130 huisartsen aangesloten. Meer weten? Kijk hier.

Liesbeth Verboom (44) is praktijkhoudend huisarts in Amersfoort. Hoewel Liesbeth zichzelf omschrijft als een ouderwetse huisarts, benut ze ook de digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Zoals Prisma, een landelijk kennisnetwerk dat je vindt in de Siilo-app.

"Ik ben ouderwets in de zin van dat ik mijn patiënten graag in het echt zie, op mijn spreekuur," legt Liesbeth uit. "Ik wil mensen persoonlijk kennen en niet alleen via digitale wegen spreken. Maar ik maak wel graag gebruik van de digitale innovaties die er zijn. Ze bieden mogelijkheden om de zorg dicht bij de patiënt te houden en om niet onnodig te hoeven verwijzen."

Meelezen als nascholing

"Al sinds het allereerste begin van Prisma was ik erbij. Uit interesse las ik veel casussen mee. En dat doe ik nog steeds. Ik vind dat een hele leuke vorm van nascholing. Sommige ziektebeelden zie je niet zo vaak in de praktijk, maar doordat ik ze meerdere keren langs zie komen op Prisma, leer ik erover en merk ik ze sneller op."

Er komen ook regelmatig interessante en ingewikkelde casussen voorbij die te maken hebben met psychiatrie of Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Erg leerzaam om dan de verschillende reacties te lezen en te leren van de verschillende benaderingen die mogelijk zijn."

Casus posten

"Een casus posten doe ik vooral als ik het leuk of handig vind als er meerdere specialismen mee kunnen denken. Het kan ook een fijne tussenoplossing zijn, wanneer een patiënt graag verwezen wil worden, maar je vermoedt dat dit niet nodig is. Of juist wanneer je zelf ook twijfelt of verwijzing zinvol is. De antwoorden van specialisten op Prisma zijn voor de patiënt fijn en geruststellend. En voor jezelf is het ook prettig, je staat steviger in je advies.

Prisma heeft, wat mij betreft, zijn eigen plek naast de andere consultatiemogelijkheden die er zijn. Vragen stellen via een regulier teleconsult doe ik ook. ZorgDomein gebruik ik vooral voor patiënten die in het ziekenhuis bekend zijn en waarvan bijvoorbeeld ook lab is geprikt in het ziekenhuis."

Dezelfde dag nog een oplossing

"De snelheid waarmee geantwoord wordt op Prisma is heel prettig. Ik zag bijvoorbeeld een casus over een patiënt met een losgekomen nagel. De huisarts gaf terecht aan dat er nergens goed beschreven staat hoe je een nagel terugplaatst. Nog dezelfde middag heeft zij met behulp van de antwoorden van een plastisch chirurg en een hand- en polschirurg de nagel succesvol terug kunnen plaatsen.

Dit is een goed voorbeeld van een casus die met Prisma snel op te lossen is. Als je hiervoor een dienstdoende arts had gebeld, was dit een verwijzing naar de spoedeisende hulp geworden. Dat je dit soort dingen op deze manier gemakkelijker en sneller kunt doen als huisarts is heel prettig."


Webinar: maak kennis met Prisma

Ben jij nieuwsgierig of Prisma ook iets voor jou is? Of heb je al toegang en wil je weten hoe je Prisma gebruikt? Meld je dan aan voor het webinar!

  • Dinsdag 14 november, 12.00-12.20 uur (online)

Aanmelden voor het webinar 

Aanmelden voor Prisma

Direct aanmelden voor Prisma kan ook. Je begint altijd met een proefperiode van 30 dagen. Na de proefperiode beslis je of je Prisma (kosteloos) blijft gebruiken. 

Aanmelden voor Prisma

Ben je opleider en wil je jouw AIOS ook kennis laten maken, stuur dan een appje naar Team Prisma op Siilo.