PRISMA: Huisartsen in regio Eemland maken actief gebruik
Vrijdag 09 februari 2024
Sinds afgelopen zomer is Prisma beschikbaar voor huisartsen in de regio Eemland. Zo’n 160 huisartsen in de regio Eemland nemen deel aan het Prisma-netwerk voor laagdrempelig overleg met specialisten. Elke maand maakt de helft daarvan actief gebruik van Prisma om casuistiek te lezen in de kennisbank of een nieuwe casus te posten.
Een paar cijfers:
- Eind 2023 hadden 160 huisartsen een account, dit is 72% van de huisartsen in onze regio.
- We zien sinds de uitrol in juni een stijging in het aantal huisartsen dat actief* is op Prisma, tot gemiddeld 80 huisartsen per maand.
- In de laatste drie maanden van 2023 waren er 105 verschillende huisartsen uit onze regio actief*.
*actief = minimaal één casus gelezen, gezocht of gepost
Dit laat zien dat Prisma actief door jullie wordt gebruikt. We zijn als projectgroep trots op dit resultaat. We hopen dat Prisma laagdrempelig toegang biedt tot specialistische kennis en bijdraagt aan de dagelijkse praktijkvoering en verwijzingen voorkomt.
Prisma helpt bij bepalen behandelopties, verwijzen en bij diagnose stellen
Na het posten van een casus krijg je twee vragen. Op de vraag “Wat was de uitkomst van dit consult?” blijkt dat 60% van de patiënten na het posten van een casus door jullie zelf wordt behandeld. Bij de vraag: "Wat heeft dit consult jou opgeleverd?” zijn de meest voorkomende antwoorden: Prisma levert aanvullende behandelopties op, helpt om gerichter en beter te verwijzen of heeft bijgedragen om de juiste diagnose te stellen. Voor slechts een klein deel (8%) heeft het consult op Prisma niet geholpen.
Opgemerkt dient te worden dat het aantal antwoorden op deze vragen nog aan de lage kant ligt met een invulpercentage van 58%. Om goed te kunnen monitoren wat het effect van Prisma is en of het bijdraagt aan zinnige zorg, verzoeken wij jullie om deze vragen na het posten van een casus te beantwoorden.
Wat is Prisma ook alweer?
Prisma is een landelijk kennisnetwerk, in Siilo, van meer dan 30 multidisciplinaire, specialistische teams. Je deelt zelf een casus en/of je leert van de casuïstiek van collega-huisartsen. Het werkt aanvullend op het reguliere meedenkconsult dat lokaal, 1-op-1 en monodisciplinair is. Lees meer over Prisma
Interesse?
Je kan je aanmelden voor een proefperiode van 30 dagen. Daarna beslis je of je Prisma blijft gebruiken. Door samenwerking met Prisma en Zilveren Kruis is deze voor huisartsen in regio Eemland gratis.
Ben je derdejaars aios en wil je gebruik maken van Prisma, dan kan je opleider een verzoek sturen naar Team Prisma via Siilo om je aan te melden.