Ga vaker in gesprek over onnodig medicijngebruik
Donderdag 11 januari 2024
Binnen regio Eemland werken we samen met de apothekerscoöperatie (ACE). Er lopen in verschillende wijksamenwerkingsverbanden projecten op het gebied van therapietrouw. Daarnaast starten we dit jaar met een regionaal project op het gebied van polyfarmacie-gesprekken.
Wil jij ook samen met jouw apotheker aan de slag met therapietrouw? Neem dan contact op met de wijkcoördinator.
Bijna 40% van de patiënten is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken. Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30% dat met een (huis)arts of apotheker. Dit blijkt uit onderzoek dat het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitvoerde in het kader van hun jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik (9 januari).
Top 5 van middelen om mee te stoppen
De meest genoemde geneesmiddelen waar patiënten mee zouden willen stoppen zijn bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers. Dit zijn ook de meest gebruikte geneesmiddelgroepen in Nederland. In 2023 gebruikte 14% van de geneesmiddelgebruikers vijf of meer medicijnen en 2% meer dan tien medicijnen chronisch.
Onbesproken
De meest genoemde redenen om te willen stoppen met medicijnen zijn bijwerkingen (36%) en het gevoel te veel medicijnen te moeten gebruiken. Twijfel aan effectiviteit en praktische problemen bij het gebruik worden ook genoemd. Veel patiënten (70%) beginnen echter geen gesprek met hun arts of apotheker over hun wens om te stoppen met medicijnen. Vaak denken zij dat stoppen toch niet mogelijk is. Maar ook het niet weten dat een gesprek mogelijk is, of het gevoel dat de zorgverlener geen tijd heeft, spelen een rol. Eén op de drie deelnemers zou graag een medicatiebeoordeling willen, om te kijken met welke medicijnen ze zouden kunnen stoppen. Anderen zouden graag een éénmalig advies van hun (huis-)arts (32%) of apotheker (9%) willen krijgen.