ELV wijkverpleging en casemanager dementie - aanvragen en aanpak tekorten

Vrijdag 12 april 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/aanvraag-elv-wijkverpleging-en-casemanager-dementie/

ELV, wijkverpleging en casemanagement dementie kunnen aangevraagd worden via Zorgcoördinatie Eemland. Omdat we er regelmatig vragen over krijgen hieronder vraag en antwoord op de meestgestelde vragen.

Hoe vraag ik ELV, wijkverpleging en casemanagement aan?

Dit doe je via ZorgDomein. Kies ‘verblijf en wonen’ en vervolgens ‘overige zorgvragen verblijf en wonen’.

Aanvragen voor ELV laag complex en wijkverpleging voor 15:00 uur worden dezelfde dag nog in behandeling genomen, terugkoppeling vindt ook dezelfde dag plaats.
Voor aanvraag casemanagement wordt contact opgenomen als de wachtlijst langer dan zes weken is.

Waarom dan toch vroeg aanmelden voor een casemanager terwijl er al een wachtlijst is?

Dit lijkt tegenstrijdig. De casemanager mag al aangevraagd worden als er nog geen diagnose gesteld is maar er wel cognitieve problemen zijn. De casemanager kan vroegtijdig starten met opbouwen van een vertrouwensband, dat vinden ze zelf prettig in plaats van instappen in een crisissituatie. Welzijn kan vroeg ingezet worden voor patiënt en mantelzorg, waardoor er tijdig geanticipeerd wordt op de komende problemen.

Voor alle betrokkenen geldt dat het prettig is om crisissituaties te voorkomen. Daar speelt tijdige inzet van een casemanager een belangrijke rol in.

Niet aanmelden maakt ook dat het niet zichtbaar is dat er behoefte is aan casemanagers.

Wat gebeurt er eigenlijk om het tekort aan casemanagers op te lossen?

We hebben in onze regio drie ketenzorg dementienetwerken en overal zijn kortere of langere wachtlijsten. In de stuurgroep DementieD2 waarin alle VVt organisaties zitten die casemanagers leveren, en ook Huisartsen Eemland vertegenwoordigd is, staat dit onderwerp elk overleg op de agenda. Nieuwe casemanagers worden wel aangetrokken, maar er vertrekken ook weer anderen, deels vanwege pensioen en deels om andere redenen. Er wordt gekeken hoe de functie aantrekkelijk blijft. Oplossingsrichtingen worden gezocht in werkplezier maar ook in de financiële beloning. Denk aan betaling volgens dezelfde FWG, welzijn eerder inzetten waardoor mantelzorg ontlast wordt, scholing en samenwerking.

Waarom wordt mijn aanvraag voor ELV bed soms niet gehonoreerd?

Zorgcoördinatie Eemland mag bemiddelen voor ELV laag complex bed. Nadat de aanvraag via ZorgDomein binnengekomen is, beoordelen zij de aanvraag. Als blijkt dat het niet gaat om een tijdelijke zorgvraag, dan wordt contact opgenomen met de praktijk, met een advies voor een andere zorgsoort. We hebben de wens dat het ZCE voor alle zorgsoorten bemiddelt, maar op dit moment is dat nog niet geregeld.
Een ELV laag complex bed is bedoeld voor een zorgvraag:

  • die in principe tijdelijk is
  • waarbij verzorging nodig is ‘in de nabijheid’ (in tegenstelling tot ELV Hoog complex waarbij verzorging ‘in de directe nabijheid’ is)

Mede op aandringen van HE werkt het ZCE aan uitbreiding waardoor zij voor alle zorgsoorten kan gaan bemiddelen. Op dit moment is dat nog niet geregeld maar we verwachten eind dit jaar goed nieuws te kunnen brengen.

Mocht je niet goed weten welke zorgsoort geïndiceerd is, dan is het altijd mogelijk om te overleggen met ZCE via 033-8502737. Op de website van HE is meer te lezen over bijvoorbeeld verschil laag en hoog complexe ELV.

Heb je andere vragen over ouderenzorg of wil je een knelpunt melden? Neem dan contact op met Marieke de Korte, zorgprogrammacoördinator ouderenzorg, m.dekorte@huisartseneemland.nl.