Instructiematerialen thuismonitoring bloeddrukmeting
Hieronder vind je handleidingen en andere handige documenten waarmee je de patiënt helpt om zelf thuis (op de juiste manier) zijn of haar bloeddruk te meten en de waardes door te geven aan de praktijk.
Voor zorgverleners
Instructie Promedico - Zelfmeting ontvangen en verwerken in HIS
Instructie Promedico - Zorg dat patient zelfmeting kan insturen
Voor patiënten
Plaats deze documenten en links op de website van je huisartsenpraktijk., of geef ze als print mee aan de patiënt.
Uitleg - Waarom thuis bloeddruk meten?
Lijst met betrouwbare bloeddrukmeters (hartstichting.nl)
Bloeddrukdagboek om zelf te printen (thuisarts.nl)
Stappenplan - Hoe meet ik zelf mijn bloeddruk?
Stappenplan - Hoe geef ik mijn bloeddruk door aan de huisarts?
Veelgestelde vragen
-
Bij een meerdaagse (5, 6 of 7 daagse) meting wordt automatisch een gemiddelde berekend volgens het officiële NHG-protocol. Hierbij wordt het gemiddelde berekend van de 4 metingen per dag (2x ochtend en 2x avonds) waarbij de eerste dag niet wordt meegerekend volgens het NHG protocol. De gemiddelde meetwaarden (gem. systolisch en gem. diastolisch) worden via de bijbehorende NHG-labcodes in een Edifact bericht naar het HIS-postvak gestuurd ter verwerking.
-
Een patiënt kan geen bovendruk hoger dan 180 invullen. In dit geval verschijnt een melding: “De bovendruk wijkt af. Vul een waarde tussen 90 en 180 in. Controleer de gegevens of meet opnieuw. Wijkt uw meting opnieuw af? Bel dan uw praktijk.” Dit is een veiligheidsoverweging, omdat NHG/Thuisarts adviseert om bij een bloeddruk hoger dan 180 de meting te herhalen en anders contact op te nemen met de huisarts (spoed).
-
De onderdruk die een patiënt kan invoeren is tussen de 50 en 120. Indien een waarde wordt ingevuld buiten dit bereik, dan verschijnt de volgende waarschuwing: “De onderdruk wijkt af. Vul een waarde tussen 50 en 120 in. Controleer de gegevens of meet opnieuw. Wijkt uw meting opnieuw af? Bel dan uw praktijk.”
-
Alle waarden komen binnen (in de werklijst onder 'zelfmetingen'), maar je kan zelf kiezen welke waarden je toevoegt aan je dossier. Je kan er dus ook voor kiezen een deel van de metingen in je HIS op te slaan. Of bijv. alleen het gemiddelde. Dit is de keuze van de praktijk.
-
Ja, het is al zichtbaar onder de knop 'metingen' op het hoofdmenu. Maar de patiënt kan alleen metingen insturen als jullie dit voor de patiënt activeren in het HIS. Dit ‘toegang verlenen’ (voor opsturen metingen) kan per individuele patiënt, maar ook voor alle nieuwe patiënten in het HIS.
-
In het Promedico HIS onder Patiënt > Uitslagen > groep: biometrie.
-
De meters op de lijst van de Hartstichting zijn betrouwbaar. Bij digitale meters is het niet meer nodig om deze te ijken. Natuurlijk kun je bij twijfel altijd de meter van de patiënt vergelijken met een meting op de praktijk. Maar dit zou niet nodig moeten zijn, tenzij de meter daadwerkelijk niet meer werkt.
-
Ja, dit kun je terugzien in je HIS of in het Pharmeon beheerportaal bij 'Statistieken'.
-
De huisartsenpraktijk kan een thuismeting (of een 24-uurs bloeddrukmeting of 30-minuten meting) declareren bij de zorgverzekeraar met code 13008. De praktijk mag voor 1 verrichting per keer de 24-uurs bloeddrukmeting, de 30-minuten meting of de geprotocolleerde thuismeting declareren. Dit mag maximaal 2 keer per verzekerde per kalenderjaar. Het tarief is €36,16 is per meting in 2023.
Dit geldt zowel voor patiënten die een eigen meter gebruiken als voor patiënten die een leenmeter van de praktijk gebruiken.
-
De Microlife BP A1 Easy kan zowel op batterijen als op netstroom gebruikt worden. Bij de meter krijg je 4 AA-batterijen. Het is ook mogelijk om de meter aan te sluiten op netstroom. Hiervoor heb je wel een adapter nodig, die je bij ons via deze link kunt bijbestellen.