Samenwerkingsafspraken met Stichting Wijkteam Amersfoort

Huisartsenpraktijken in Amersfoort hebben samenwerkingsafspraken met Stichting Wijkteam Amersfoort (SWA).

In Amersfoort zijn er negen wijkteams. Het wijkteam beidt zorg en ondersteuning dicht bij huis aan alle inwoners van Amersfoort en geeft onder meer uitvoering aan de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het gaat bijvoorbeeld om vragen over de opvoeding van kinderen, echtscheiding, huiselijk geweld, psychische problemen, werkloosheid, geld, eenzaamheid of overlast. Hierbij staat het versterken van de zelfredzaamheid van de patiënt voorop. Hiervoor wordt samengewerkt met het netwerk, basisinfrastructuur en professionals in de wijk. 

Een patiënt aanmelden bij wijkteam Amersfoort

Iemand die ondersteuning wil van het wijkteam, kan zelf contact opnemen met Wijkteam Amersfoort. Je kan dit ook als huisarts of POH doen, samen of met toesetemming van de patiënt.

Als huisarts kan je de inwoner ondersteunen met het formuleren van een hulpvraag middels tools binnen positieve gezondheid of het 4D model. Tijdens het kennismakingsgesprek met het wijkteam vindt een uitgebreide vraagverheldering plaats. Het kan zijn dat een patiënt tijdens het contact met het wijkteam zijn of haar vraag intrekt, of bezwaar heeft dat er een terugkoppeling aan de huisarts wordt gegeven. 

Voor een warme overdracht en/of ten behoeve van de hulpvraagverheldering, kan de huisarts of de wijkteammedewerker het initiatief nemen voor een MDO tussen patiënt, huisarts en het wijkteam. Sterpraktijken (volgens deze indeling van Fonds Achterstandswijken Midden-Nederland, FAM) komen in aanmerking voor financiering van FAM om de tijdsinvestering van de huisarts te vergoeden.

Samenwerkingsafspraken

  • Nadat één van jouw patiënten door het wijkteam gesproken is en toestemming heeft gegeven voor het informeren van de betrokkenheid van het wijkteam, ontvang je via Zorgmail een startmelding. Voor deze melding wordt gebruik gemaakt van het adressenbestand van Zorgmail en de praktijknummers. Dit bericht komt binnen bij de doktersassistente.
  • De doktersassistente plaatst de tekst in het patiëntdossier. 
  • In de startmelding staan o.a. de contactgegevens van de betrokken wijkteammedewerker(s). Zij zijn voor de huisartsenpraktijk het eerste aanspreekpunt voor de betreffende patiënt.

Bij wie kan je terecht?

  • Per casus zijn er één of meerdere betrokken wijkteammedewerkers. De huisartsenpraktijk ontvangt de contactgegevens via Zorgmail bij de startmelding het wijkteam.

    Huisarts/POH en de betrokken wijkteammedewerker(s) kunnen overleggen met de patiënt (mits deze daar toestemming voor heeft gegeven).

    Indien gewenst kan je de Siilo-app als communicatiemiddel gebruiken. Hiervoor worden op casusniveau werkafspraken gemaakt. 

  • Per praktijk heeft het wijkteam een contactpersoon voor casusoverstijgende zaken. Op praktijk(en)niveau overleggen huisarts, POH-(JGGZ) en de contactpersoon van het wijkteam met elkaar. Wenselijk is dat hier ook relevante partners, zoals Indebuurt033 (Welzijn op Recept) en de GGD aanwezig zijn. De frequentie van dit overleg wordt naar behoefte bepaald. 

  • De leidinggevende van het wijkteam bezoekt jaarlijks minimaal één keer de huisartsenpraktijk voor overleg met huisarts(en), praktijkhouder en POH (JGGZ). Naar behoefte sluit de wijkcoördinator van Huisartsen Eemland hierbij aan. Wijkcoördinator en leidinggevende wijkteam stemmen in overleg de onderlinge contactfrequentie af. Het initiatief hiervoor ligt bij leidinggevende van het wijkteam, haco en wijkco. 

Daarnaast is er op overstijgend tactisch niveau contact tussen Huisartsen Eemland en Stichting Wijkteams Amersfoort.

Er worden ook themabijeenkomsten georganiseerd (op wijkniveau) voor eerstelijnszorgverleners en partners uit het sociaal domein. De wijkteams worden hiervoor uitgenodigd als bezoeker en/of gevraagd om een bijdrage te leveren aan de inhoud. Afhankelijk van de relevantie (of netwerkbelang) van het onderwerp is het wijkteam al dan niet vertegenwoordigd.