Zorg op afstand in de diabetesrichtlijnen: nieuwe aanbevelingen
Maandag 18 november 2024
De vraag naar digitale zorg groeit, maar door beperkt bewijs waren er voorheen weinig concrete aanbevelingen in de richtlijnen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat zorg op afstand goed ingezet kan worden bij diabetespatiënten. Daarom zijn er nieuwe aanbevelingen.
Belangrijkste bevindingen uit het DiDia-project
In het ZonMw-project ‘Digitale zorg op afstand in Diabetesrichtlijnen’ (DiDia) heeft het NHG onderzocht hoe en in welke mate zorg op afstand effectief kan zijn voor diabetespatiënten. Hierbij werd gebruik gemaakt van de kennis en ervaringen van zowel patiënten als zorgverleners.
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:
- Diabetes en digitale zorg: Diabetes is een chronische aandoening waarbij patiënten regelmatig contact hebben met zorgverleners. Omdat de zorgvraag vaak niet acuut is, leent de zorg voor diabetespatiënten zich goed voor digitale zorg.
- Effectiviteit van digitale zorg: Literatuuronderzoek toont aan dat digitale zorg kan leiden tot een significante afname van het HbA1c. Er zijn geen negatieve effecten aangetoond op bloeddruk, gewicht/BMI of cholesterol.
- Zorg per fase: Het wordt aangeraden om per zorgfase (diagnostiek, behandeling en controle) te beoordelen waar digitale zorg het beste ingezet kan worden.
- Betrokkenheid van de patiënt: Het is belangrijk om de behoeften van de patiënt te bespreken en het gehele huisartsenteam hierbij te betrekken.
- Tussentijdse controle: De tussentijdse controle komt het vaakst in aanmerking voor digitale zorg op afstand.
- Fysiek contact: Zorgverleners geven aan dat ze patiënten minstens één keer per jaar fysiek willen zien.
De aankomende richtlijnen bieden praktische handvatten voor het verantwoord inzetten van digitale zorg in diabeteszorg. Dit maakt niet alleen de zorg efficiënter, maar kan ook de werkdruk in de praktijk verlagen.
Opname in de nieuwe NHG-standaard Diabeteszorg
In december 2024 wordt de bovengenoemde aanbeveling opgenomen in de herziene NHG-Richtlijn Diabeteszorg. Dit is de eerste grote huisartsenrichtlijn die plaats inruimt voor digitale zorg op afstand, waarmee een belangrijke stap wordt gezet richting de integratie van digitale zorg in de reguliere eerstelijnszorg.
Heb je vragen of wil je meer weten over de implementatie van deze richtlijnen binnen onze regio? Neem contact op met Huisartsen Eemland.