Zorg Coördinatie Eemland (ZCE), maak er gebruik van!

Donderdag 01 augustus 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/zorg-coordinatie-eemland-zce-maak-er-gebruik-van/

Wie zich bezighoudt met ouderenzorg herkent wel de zoektocht naar thuiszorg of een ELV bed. 

ZCE biedt op dit moment de volgende zorgsoorten aan voor de hele regio Eemland. Het gaat dan om: inzet nieuwe wijkverpleegkundige, casemanager of aanvraag ELV bed.

  • De aanvraag in ZorgDomein gaat via: ‘Verblijf en Wonen’ en kies 'overige zorgvragen verblijf & wonen’ bij Meander Medisch Centrum voor ‘Casemanagement Zorg coördinatie EemlandDe transferverpleegkundige van ZCE gaat op zoek en in de meeste gevallen is er binnen één werkdag een plek gevonden. Vul de verwijsbrief daarom zo volledig mogelijk in en zorg dat je telefoonnummer erin staat zodat je teruggebeld kan worden bij onduidelijkheid of aanvullende vragen.

Weet je niet welke zorgsoort je nodig hebt of twijfel je of het passend is? Ook dan kan je bellen met ZCE. Als zij voor de zorgsoort die nodig is, niet bemiddelen willen zij wel vaak een tip geven wat je kunt doen. Telefoonnummer 033-8502737.

Mocht er een andere zorgsoort nodig zijn dan bovenstaande: zie ZorgCoördinatie Centrum Midden Nederland (ZCC MN).

Wat goed is om te weten:

  • Het doel van opname op een ELV bed is terugkeer naar huis (dus herstel) en dat moet binnen zes weken mogelijk zijn.
  • Een ELV bed is altijd op een open afdeling, waar patiënten die dwalen of gedragsproblemen hebben niet op hun plek zijn.
  • De transferverpleegkundige kijkt en vraagt soms door of er al een passende indicatie is voor een bepaalde zorgsoort. Dit om te voorkomen dat iemand op een ELV bed geplaatst wordt terwijl er geen kans is dat deze persoon nog terug naar huis kan.
  • ZCC MN verwijst door naar ZCE voor het vinden van een ELV bed.
  • ZCE verwijst soms juist weer door naar ZCC MN of andere zorgsoorten waar zij niet voor bemiddelen.
  • ZCC MN bemiddelt op dit moment voor andere zorgsoorten, zoals voor een WLZ crisis, maar dit geldt helaas niet voor Nijkerk/Hoevelaken en Barneveld.
  • Er wordt gewerkt conform afspraken zoals hierboven genoemd, maar soms wordt uit coulance vanuit ZCE wel bemiddeld naar een andere zorgsoort. Dat maakt het complex en soms ook verwarrend.
  • Het streven is dat er uiteindelijk bemiddeld gaat worden voor meer zorgsoorten (dan alleen wijkverpleging, casemanager en ELV) door ZCE, dit in afstemming met ZCC MN. Vanuit HE sturen we hier voortdurend op.
  • Ten slotte: Wij zijn blij met de samenwerking met ZCE en deze is uitgebreider dan in veel andere regio's. Daarnaast beseffen we dat we de samenwerking met ZCE als huisartsenpraktijken nodig hebben. Zeker met de toekomst van een dubbele vergrijzing en steeds complexere casuïstiek die we tegemoet gaan. Met vriendelijkheid richting elkaar bij overleg zullen we uiteindelijk het verst komen.

De afspraken kan je vinden bij de werkafspraken ouderengeneeskunde.

Mocht je tegen dingen aanlopen of terug willen koppelen, neem dan contact op met: