Wanneer verwijzen naar sportarts bij post-COVID klachten?

Maandag 22 mei 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/wanneer-verwijzen-naar-sportarts-bij-post-covid-klachten/

Ingezonden door het Meander Medisch Centrum
Vaak zien we bij patiënten met long-COVID klachten dat ze niet goed herstellen. De sportarts kan dan helpen in zowel diagnostiek als advies voor behandeling.

Wanneer kan je verwijzen naar een sportarts bij post-COVID klachten?

Indien er sprake is van:

  • Onduidelijkheid over de veiligheid van fysieke inspanning door comorbiditeit op de voor bewegen cruciale orgaansystemen (hart/long en/of bewegingsapparaat), alvorens de herstelzorg op te starten.
  • Stagnerend herstel van de fysieke fitheid na 3 maanden, ondanks begeleiding in de eerste lijn (fysio/oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek, en evt. logopedie), ter vaststelling van de oorzaak dan wel uitsluiten van pathologie/ evaluatie van het reeds gevolgde traject.
  • Aanhoudende klachten van vermoeidheid, kortademigheid, aspecifieke thoracale klachten, verminderde inspanningstolerantie en/of vermoeden op bewegingsangst na 3 maanden, ondanks adequate begeleiding in de 1e lijn. Ter vaststelling van de oorzaak van de klachten dan wel uitsluiten pathologie.

Wat de sportarts vervolgens biedt:

  • Intake
  • Inspanningsdiagnostiek:
    • in kaart brengen van inspanningsbeperking (cardiaal, pulmonaal, perifere spierfunctie, autonome dysregulatie, dysfunctioneel ademen);
    • objectiveren fysieke fitheid;
    • bepalen van individuele trainingswaarden (vermogen/hartslag).
  • Adviezen op:
    • beweging: wel of geen intensieve inspanning aanbevolen, hoe op te bouwen/verdere deconditionering voorkomen;
    • trainingswaarden voor gepersonaliseerd trainingsprogramma bij de fysiotherapeut.

Verwijzing naar de sportarts niet zinvol indien:

Cognitieve klachten/hersenmist waarbij deze ook de voornaamste hulpvraag vormen.

Toelichting

Patiënten met langdurige klachten na COVID-19 infectie (Long Covid syndroom) hebben veelal last van een of meerdere symptomen zoals vermoeidheid, veranderd adempatroon, verminderd inspanningsvermogen, autonome dysfunctie (POTS/tachycardie), hoofdpijn, spierpijn, cognitieve klachten, overprikkeling, slaapstoornissen, en veel meer.

Omdat de kennis elders veelal ontbrak hebben wij vanaf het begin geprobeerd deze patiëntengroep zo goed mogelijk vooruit te helpen in hun herstel door uitgebreid hun somatische en cognitieve klachten in kaart te brengen mbv onze testmogelijkheden (voms en balans-screening, ecg, longfunctie, inspanningstest met ademanalyse), duiding te geven aan de symptomen, adviezen hoe hiermee om te gaan, dagindeling, energiemanagement, psychosociaal, voeding, bewegen, etc. Hierbij ook belangrijke samenwerking met (long)fysiotherapie, diëtetiek en medische psychologie in ons ziekenhuis en netwerk. Uiteraard legde deze intensieve zorg een behoorlijke druk op onze capaciteit en vergoedingen van het sportmedische consult.
In deze eerste periode waren patiënten vaak niet welkom bij de medisch specialistische revalidatie dus een alternatief was er niet.

Anno 2023 is de situatie veranderd. Specifieke kennis is nu in de eerste lijn meer aanwezig, en wij merken dat wij vooral nog patiënten zien die al langdurig fors beperkt zijn en met eerste lijn hulpverleners niet voldoende vooruitkomen, zeer forse beperkingen ervaren vooral ook op cognitief vlak. Deze groep is dan vaak al toe aan een multidisciplinair medisch specialistisch revalidatie traject, wij kunnen als sportarts slechts marginaal nog wat voor hen betekenen. Voor hen is een verwijzing naar de sportarts vooral een vertraging voor het verkrijgen van de juiste hulp. Bij deze willen wij u informeren om onterechte verwijzingen te voorkomen.

Overleg kan natuurlijk altijd via 0900-9879 of bij twijfel over verwijzingen.
Verwijzing kan via zorgdomein.