Voorkomen van spoedzorg – communicatie stap 1
Maandag 14 oktober 2024
In het programma ‘voorkomen van spoedzorg’ richten we ons op het verminderen van de toestroom naar de huisartsenspoedpost (HAP). Deze maand start een projectgroep die aan de slag gaat met het onderdeel communicatie bij huisartsenpraktijken over de HAP.
Waarom toestroom verminderen?
Met de toenemende zorgvraag groeit ook de druk op de huisartsenspoedpost. Tegelijk zien we dat veel binnenkomende telefoontjes medisch gezien niet noodzakelijk zijn.
Eerder dit jaar hebben we uitgebreid onderzoek gedaan, waaruit onder andere blijkt:
- 45% van de zorgvragen op de huisartsenspoedpost zijn medisch gezien niet noodzakelijk (U4 en U5).
- 57% van de casussen zijn geschikt voor het digitale spreekuur.
- 67% van de respondenten in onze patiëntenenquête belde vooral om te overleggen of ze langs moesten komen.
- Er zijn grote verschillen in hoe huisartsenpraktijken in onze regio hun patiënten informeren over de huisartsenspoedpost.
Programma ‘Voorkomen van spoedzorg’
Bovenstaande cijfers maken duidelijk dat er ruimte is om zorgvragen bij de huisartsenspoedpost te verminderen en/of op een digitale manier af te handelen.
Het programma ‘voorkomen van spoedzorg’ heeft als doel om de druk op de huisartsenspoedpost te verminderen en de toegankelijkheid te verbeteren voor patiënten die met spoed zorg nodig hebben. Dit doen we vanuit vier pijlers: communicatie, digiHAP (digitale mogelijkheden beter benutten), bereikbaarheiden medicatie.
Projectgroep communicatie
Deze maand gaat de projectgroep communicatie van start. Doel is dat we in onze regio (bij de huisartsenspoedpost zelf en bij dagpraktijken) eenduidig communiceren. Dat we digitale mogelijkheden voor zelfzorg, advies of contact met een arts stimuleren. En dat we duidelijk maken dat de huisartsenspoedpost alleen bedoeld is voor vragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag.
De projectgroep, met o.a. Machteld Witmer (huisartsenpraktijk Bloemendal Barneveld) huisarts en Nanda van der Zande (praktijkmanager huisartsenpraktijk Heelhuys Barneveld), gaat een toolkit ontwikkelen met materialen waarmee jouw praktijk op de juiste manier verwijst naar de huisartsenspoedpost. We verwachten dat dit begin 2025 gereed is.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het programma ‘voorkomen van spoedzorg’? Neem dan contact op met projectleider Jasmijn van Gastel: j.vangastel@huisartseneemland.nl.