Verwijzing huisarts nodig voor deelname aan KOPgroep bij beginnende dementie
Donderdag 24 april 2025
Patiënten met beginnende dementie kunnen deelnemen aan de KOPgroep groepsbehandeling. Tot nu toe verzorgden wijkverpleegkundigen en casemanagers vaak de aanmelding. Vanaf nu is er ook een verwijsbrief van de huisarts verplicht.
Wat is de KOPgroep?
De KOPgroep is een behandelgroep voor zelfstandig wonende cliënten met beginnende dementie. Dit multidisciplinaire programma richt zich op het behoud van cognitieve functies en het versterken van het emotionele en sociale welzijn. Daarnaast verbeteren doelgerichte fysieke oefeningen de connectie tussen lichaam en geest.
Waarom is er een verwijzing nodig?
De KOPgroep werd eerder bekostigd via subsidie. Nu wordt de behandeling vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW), specifiek onder het Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP).
Volgens de declaratievoorschriften van de NZa is bij GZSP-zorg – zowel individueel als in groepsverband – een formele verwijzing van een huisarts verplicht.
Wat betekent dit in de praktijk?
- Huisartsen maken een verwijzing via ZorgDomein:
Kies 'Geestelijke gezondheidszorg' > 'Cognitieve problemen' > 'Behandelprogramma GZSP beginnende dementie / KOPgroep'. - Wijkverpleegkundigen en casemanagers blijven patiënten attenderen op de groep en helpen bij de juiste aanmeldroute, maar die loopt voortaan via de huisartsenpraktijk.
Onnodige administratie
Wij begrijpen dat dit extra administratieve handelingen vraagt. Zowel Beweging 3.0 (aanbieder van de KOPgroep) als Huisartsen Eemland beschouwen dit als een onwenselijke ontwikkeling.
Huisartsen Eemland zal dit signaal inbrengen in relevante overleggen, met als doel onnodige administratieve lasten te beperken.