Vergoeding GLP-1-agonisten nog niet aangepast aan NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2
Vrijdag 21 maart 2025
Sinds de invoering van de herziene NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2 zien we dat GLP-1-agonisten eerder in het behandeltraject worden ingezet. Dit sluit aan bij de vernieuwde richtlijn, maar de vergoeding is hierop nog niet aangepast. Via Boards krijgen we hierover regelmatig vragen.
Vergoedingsvoorwaarden lopen achter
De NHG-Standaard adviseert bij bepaalde patiënten met diabetes type 2, o.a. zonder een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten om na metformine direct een GLP-1-agonist of SGLT-2-remmer toe te voegen. Echter, deze behandelmogelijkheid valt momenteel niet binnen de vergoedingsvoorwaarden van de Regeling zorgverzekering (Rzv). Dit betekent dat patiënten die niet aan de huidige vergoedingscriteria voldoen, de kosten voor een GLP-1-agonist zelf moeten dragen.
Onderzoek naar aanpassing vergoedingsvoorwaarden
Vanuit Huisartsen Eemland volgen we de ontwikkelingen rondom de vergoedingsvoorwaarden van GLP-1-agonisten op de voet. Landelijk wordt er onderzocht welke acties nodig zijn om de vergoeding beter aan te laten sluiten op de vernieuwde NHG-Standaard. Zodra hier meer informatie over beschikbaar is, zullen wij dit met jullie delen.
Wat betekent dit voor de huisartspraktijken?
Wij adviseren huisartsen om patiënten goed te informeren over de huidige vergoedingsstatus van GLP-1-agonisten. Het is belangrijk om hier in het behandelplan rekening mee te houden en patiënten tijdig te wijzen op eventuele eigen kosten.