Uitbreiding deelname HE aan ZCC-MNL

Maandag 04 maart 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/uitbreiding-deelname-he-aan-zcc-mn/

Vanaf 27 april (Koningsdag) gaan de Meldkamer Ambulancezorg en een triagist vanuit Huisartsen Eemland samenwerken in het ZCC in Huis ter Heide. Hiermee zetten we een volgende stap in de multidisciplinaire samenwerking binnen het Zorg Coördinatie Centrum Midden Nederland (ZCC).

Het doel is dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek ontvangen én dat schaars zorgpersoneel zo goed mogelijk wordt ingezet. De focus ligt daarbij op multidisciplinaire triage rondom complexe cases en op het ombuigen van 112-meldingen naar huisartsenzorg.

Opschalen van de samenwerking

Vanuit Huisartsen Eemland werken regie-artsen al langere tijd binnen het ZCC. Vanaf Koningsdag sluit op zaterdag ook een triagist aan.

De meldkamer zal, naast een collega voor gepland vervoer, ook gaan deelnemen met de centralisten voor de 112-meldingen. Daarvoor zijn er nog enkele formaliteiten nodig vanuit het ministerie van VWS en J&V. Voor HE was deze aanpassing een voorwaarde.

Op weekenddagen tussen 8:45 en 17:00 uur werken zorgprofessionals van de RAVU, GGZ Altrecht en de huisartsenspoedposten van UNICUM en Huisartsen Utrecht Stad samen vanuit het ZCC. Deze samenwerking breidt vanaf 27 april 2024 (Koningsdag) uit naar zowel zaterdag als zondag.

Genoemde uitbreidingen versterken de ZCC-samenwerking, waarbij de toevoeging van HAP Eemland als extra huisartsenpost leidt tot een groter volume aan complexe casussen waarbij multidisciplinair overleg van meerwaarde is.

De opschaling sluit aan bij het onlangs door het ROAZ vastgestelde ‘regioplan Acute Zorg Midden-Nederland’ waarin ‘samenwerken als één in de acute zorg’ het uitgangspunt is. Ook is het een antwoord op de verplichting waarbij álle veiligheidsregio's verplicht zijn om per 2025 samen te werken in een ZCC.

Team Huisartsenspoedpost Eemland

We hebben de medewerkers van de HAP in de afgelopen maanden meegenomen in de ontwikkelingen in de spoedzorg om hen bewust te maken van de (toekomstige) urgentie van zorgcoördinatie. De leidinggevend triagisten zijn reeds op werkbezoek geweest en zullen als eerste diensten op het ZCC gaan draaien.

ZCC toekomstbestendig maken

In de afgelopen pilotperiode waren de deelnemende professionals positief over de samenwerking. Door snel onderling te schakelen, is efficiënt werken mogelijk en komen patiënten sneller op de juiste plek bij de juiste zorgverlener terecht. Mocht tijdelijk verblijf nodig zijn, dan organiseren zorgbemiddelaars van het ZCC dit. Op bestuurlijk niveau wordt de komende periode besproken hoe we het ZCC toekomstbestendig kunnen maken.

Vragen?

Wil je meer informatie of heb je vragen? Laat het ons gerust weten! Dit kan via Tirza Volk, projectleider, via t.volk@huisartseneemland.nl.