Stoppen met roken: medicatie of niet?
Maandag 27 februari 2023
Door Sandra Knopper, zorgcoördinator COPD
Longverpleegkundigen Gea van Essen en Marianne Booij werken op de SMR-poli van het Meander. Hun advies aan de zorgverlener die patiënten ondersteunt bij stoppen met roken is om te starten met intensieve begeleiding, eventueel in combinatie met nicotinevervangers (NVM).
Zij volgen hiermee de richtlijn van de NHG. Het grootste deel van hun patiënten stopt met een NVM, ook al vragen veel patiënten om medicatie zoals Champix.
NVM’s zijn laagdrempelig verkrijgbaar, bewezen effectief en goed op maat te doseren, zowel tijdens de onthoudingsperiode als bij terugvalpreventie. Verder is het bijwerkingenprofiel relatief gunstig. Het effect op het stoppen met roken is effectiever bij het gebruik van twee nicotinevervangende middelen, dan het gebruik van één middel. NVM’s kunnen ook gebruikt worden bij zwangeren, adolescenten en mensen met co-morbide verslavingen en psychiatrische aandoeningen, waarbij het wel van groot belang is om extra alert te zijn op negatieve bijeffecten.
Voor meer vragen of gericht advies kun je mailen met Gea en Marianne via longvpkpolikliniek@meandermc.nl.
Medicatie is op recept verkrijgbaar en wordt vergoed als het in combinatie met gedragsmatige begeleiding wordt voorgeschreven. Decigatan (cystisinicline) is nog relatief onbekend maar staat inmiddels op het recept/landelijk uniform aanvraagformulier stoppen met roken. Het wordt alleen verstrekt door de Nationale Apotheek. Kijk voor meer informatie op cytisinicline. Daarnaast zijn Bupropion en Nortriptyline op recept verkrijgbaar. Deze middelen kunnen bijwerkingen geven.
Bron: trimbos.