Oplossingsgericht werken met SSKK
Dinsdag 10 december 2024
Oplossingsgericht werken, wat is het? Wat kan je er mee? Op 28 november was, in de Hoeksteen in Schothorst, voor alle zorgverleners in SSKK (Schothorst, Soesterkwartier, Koppel en Kruiskamp) een bijeenkomst hierover. Ruim 40 mensen, van huisarts tot buurtsportcoach tot apotheker, waren aanwezig!
Het was een succes!
Het is waardevol om oplossingsgericht werken toe te passen in dagelijkse praktijk (aldus deelnemers). Het is goed om gesprekstechnieken te herhalen en elkaar te blijven inspireren om deze gesprekstechnieken toe te passen.
Wat hebben we gedaan?
Het begon met een inleiding door Eva Kuiper van Mura, met een introductie in Oplossingsgericht Werken, zowel een herhaling als inspiratie voor wie het nog niet kent.
Gevolgd door een panelgesprek waarin verschillende zorgprofessionals deelden hoe zij positieve gezondheid in hun werk toepassen, zoals via oplossingsgerichte vragen, het 4D-model, het Spinnenweb, het Leefstijlroer, of aspecten van ACT. Hoe kunnen wij als hulpverleners dezelfde positieve taal spreken wanneer we naar elkaar verwijzen?
Na het diner is er in groepjes, onder leiding van een POH-GGZ, geoefend met het toepassen van de gesprekstechnieken en ervaringen met elkaar besproken.
Als afsluiting was er een korte plenaire terugkoppeling en oefenvorm ‘positief roddelen’.
De vier sleutelvragen
- Waar hoopt u op?
- Welk verschil zal dat maken?
- Wat werkt?
- Wat zal een volgend teken van vooruitgang zijn? Of: wat zal uw volgende stapje zijn?
Dit zijn de vragen waarmee je een positiever gesprek voert met je patiënt. Focus je op de dingen die werken en de gewenste toekomst zijn. Dit zorgt uiteindelijk voor meer zelfredzaamheid!
Door dit in de wijk met elkaar samen te doen ga je met elkaar dezelfde taal spreken en help je de patiënt echt verder en wordt je eigen werk leuker. Je hebt zee en land en daartussen zit strand en dat verandert continu. Je moet als professie je domein beheersen maar aan de randen moet je op de hoogte zijn omdat daar een dynamisch overgangsgebied is.
Suzanne van der Els, huisarts in SSKK:
Het geeft veel energie om met elkaar in de wijk rond positieve gezondheid aan de slag te gaan!
En nu aan de slag, ook in jouw praktijk!
Elkaar en patiënten complimenten geven is een goede start. Stoppen met wat niet werkt en doorgaan met wat wel werkt. Kijk waar iemand naar toe wil, niet waar iemand vanaf wil. Positief roddelen is een leuke manier om hiermee aan de slag te gaan.