Registratie en declaratie bloeddrukmetingen
Maandag 27 februari 2023
Door AnneTo Boddeüs, kaderhuisarts hart- en vaatziekten en Rianne Dijkema, zorgcoördinator diabetes & CVRM
Als de bloeddruk in de spreekkamer bij herhaling boven de 140 mm/Hg is, spreken we van een hoge bloeddruk. Aangezien de bloeddruk gedurende de dag sterk kan variëren en beïnvloed wordt door o.a. stress en inspanning, wil je, voordat je eventueel start met medicatie, zeker weten of er echt sprake is van een verhoogde bloeddruk.
Hiervoor kun je 24-uurs bloeddrukmeting gebruiken (let op: dan gelden wel andere streefwaarden, namelijk een SBP <130 mm/Hg), een geprotocolleerde thuismeting of een 30 minuten meting op de praktijk (streefwaarde SBP <135 mm/Hg).
Als de patiënt een hoge bloeddruk heeft én een (zeer) verhoogd risico op hart- en vaatziekten start je met medicatie (en uiteraard geef je ook altijd leefstijl adviezen).
Voor de CVRM-keten kijkt de zorgverzekeraar naar de uitkomstindicator 'hoogte SBP'. We meten regelmatig de bloeddruk van onze patiënten op ons spreekuur, ook om andere redenen dan de CVRM-controle. Als je deze willekeurige bloeddrukmetingen ook invoert in de meetwaarden/onderzoekswaarden van het HIS, is het niet duidelijk wat de werkelijke bloeddruk van een patiënt is.
Om te voorkomen dat elke willekeurige (en te hoge) bloeddrukwaarde je chronische zorgdata beïnvloedt, is het advies om de 'losse en incidentele' bloeddrukwaarden onder de O regel van het HIS in te vullen en niet onder de meetwaarden.
Wat vul je wel in onder de meetwaarden? De 24-uursmeting, 30 minuten meting en het gemiddelde van de geprotocolleerde thuismetingen. En de spreekuurmetingen waar de streefwaarden van de patiënt wel gehaald worden.
Zowel de 24-uurs meting, de 30 minuten meting als de geprotocolleerde thuismeting mogen gedeclareerd worden onder code 130008, maximaal twee keer per jaar per verzekerde.
Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de kaderhuisarts a.boddeus@huisartseneemland.nl.