Huisartsen David Schaap en Willem Koch: Gezondheidscentrum in Gambia

Dinsdag 02 januari 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/project-huisarts-david-schaap-gezondheidscentrum-in-gambia/

Het begon in 2019 met een stage van een Gambiaanse geneeskundestudent in een Leusdense huisartsenpraktijk. Inmiddels loopt er een hartverwarmend project met als doel om de eerstelijns gezondheidszorg in Gambia, met name in de regio Sukuta, te verbeteren.

Stichting GHAWA

Onder leiding van huisarts David Schaap is Stichting GHAWA opgericht om een gezondheidscentrum te realiseren waar de lokale gemeenschap terecht kan voor essentiële medische zorg. Deze stichting werft de fondsen om dit te realiseren. 

In 2019 kwam Momodou Kabier Manneh stagelopen in de huisartsenpraktijk van David Schaap. Voor David was dit het begin om zich te gaan inzetten voor de gezondheidszorg in Gambia. Want: hoe kan het dat middelen en mogelijkheden soms zó scheef verdeeld zijn? En dat wat wij uit zouden geven aan een avondje stappen, dáár een enorm verschil kan maken? 

Droom: een gezondheidscentrum bouwen

De grote droom van de jonge arts Momodou Kabir Manneh is om een eerstelijnsvoorziening te bouwen op familiegrond in een arm stedelijk gebied in de wijk Sukuta in het westen van Gambia.

In Gambia is er veel aandacht voor infectieziekten zoals malaria, diarree en HIV. Momodou wil in het gezondheidscentrum juist ook mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en COPD behandelen. Deze aandoeningen, die tot voor kort gezien werden als westerse welvaartsziekten, rukken ook in Gambia, vooral in de arme wijken, op.

Voor de mensen die het treft valt er zeer veel gezondheidswinst te boeken als ze tijdig goede voorlichting en behandeling krijgen. En dat is wat Momodou met zijn kliniek wil bereiken.

Stichting GHAWA zorgt voor middelen en ondersteuning

Naar verwachting is er tussen de 120.000 en 150.000 euro nodig om het gezondheidscentrum te bouwen, uit te rusten met benodigde apparatuur en om de eerste vijf jaren de salarissen van verpleegkundige/medici te kunnen betalen.

Stichting GHAWA werft middelen en biedt ondersteuning om o.a. een zelfvoorzienend gezondheidscentrum op te zetten, bewustwording en kennisoverdracht onder de lokale bevolking te stimuleren en medische professionals te ondersteunen. 

Stichting GHAWA wordt bestuurd door David Schaap (voorzitter, huisarts), Eefje van Rijnsover (secretaris, apotheker) en Willem Koch (penningmeester, huisarts). 


Steun Stichting GHAWA en draag ook je steentje bij

Vind jij dit een mooi initiatief en wil je dit steunen met een bijdrage? Doe een donatie en help Stichting GHAWA om de droom van Momodou te realiseren. 

Ja, ik doe een donatie

Lees meer op de website van Stichting GHAWA