Taakherschikking bij eczeembehandeling - Huisartsenpraktijk Tolgaarde Leusden
Vrijdag 09 augustus 2024
Een zorgpad voor kinderen met eczeem en meer zelfredzaamheid onder ouders. Dat waren de doelstellingen uit het afstudeerproject van Dominique van Muijen. Zij zit in de laatste fase van de opleiding hbo-v (verpleegkunde) en is werkzaam als spreekuurondersteuner bij huisartsenpraktijk Tolgaarde in Leusden.
“Bij onze huisartsenpraktijk zetten we al langer taakherschikking in voor kleine kwalen. Toen ik voor mijn opleiding de opdracht kreeg om een zorginnovatie te implementeren binnen de praktijk, kozen we voor een project dat daar op aansluit.”
Behandeling bij patiënten met eczeem
Uit onderzoek* blijkt dat patiënten met eczeem behoefte hebben aan meer informatie en begeleiding bij de behandeling. Daarnaast zijn corticofobie, smeermoeheid en acceptatieproblematiek veelvoorkomende belemmeringen in de therapietrouw. “In onze praktijk herkennen we dit,” vertelt Dominique. “Daarnaast is de druk op de spreekuren zo hoog dat de huisartsen niet voldoende ruimte hebben om de benodigde begeleiding te bieden.”
Het afstudeerproject van Dominique was er op gericht om een verbeterslag te maken in de zorg voor deze patiënten. Dominique: “We wilden dat meer ouders in staat zijn om de eczeembehandeling adequaat toe te passen. En we wilden een zorgpad implementeren, waarmee de zorg voor kinderen (0-4 jaar) met constitutioneel eczeem volgens de stepped care methode wordt uitgevoerd.”
Aanpak en resultaten
Het zorgpad werd ontwikkeld en geïmplementeerd in de periode van december 2023 tot maart 2024. Hierbij werd er een verpleegkundig eczeemspreekuur geïntroduceerd. Samen met de apotheek zijn er werkafspraken gemaakt en is er een scholing gedaan. Voor de ouders werd er een actiekaart ontwikkeld, om hun zelfredzaamheid te bevorderen.
In totaal hebben 14 kinderen het totale zorgpad doorlopen binnen de implementatieperiode van drie maanden. De resultaten zijn veelbelovend, vertelt Dominique: “De gemiddelde ernst van het eczeem en de gemiddelde ervaren jeuk is met 90% afgenomen. 92% van de ouders voelt zich zeker om met behulp van het actieplan het eczeem van hun kind in de toekomst zelf te behandelen.”
Resultaten
- Tijdens deelname is de gemiddelde ernst van het eczeem en de gemiddeld ervaren jeuk met 90% afgenomen (gemiddelde TIS-score daling van 5.1 naar 0,5, gemiddelde NRS-jeuk daling van 7 naar 0.7).
- De kwaliteit van leven is met 84,9 % verbeterd met een gemiddelde score in IDQL van 8.6 naar 1.3.
- Er is een hoge patiënttevredenheid en zelfredzaamheid bij de ouders, zes weken na afronding van het zorgpad. Hierbij gaven 92.9% van de ouders aan zich zeker te voelen om het eczeem van hun kind in de toekomst zelf te kunnen behandelen met behulp van het actieplan.
Behalve de succesvolle resultaten in de behandeling, ervaart praktijk Tolgaarde ook een positief effect in het kader van Meer tijd voor de patiënt (MTVP). Dominique: “De initiële tijdsinvestering lijkt zich later terug te verdienen door vermindering in vervolgconsulten. Daarnaast zijn er tijdens de implementatieperiode ook geen verwijzingen gedaan naar de tweede lijn die niet aan de verwijscriteria voldeden.”
Langere termijn
“Dit is natuurlijk een project bij een enkele huisartsenpraktijk. In mijn projectverslag heb ik geconcludeerd dat het inzetten van een zorgpad voor eczeem binnen de eerste lijn op deze wijze niet alleen bijdraagt aan kwalitatief goede zorg, maar mogelijk ook een oplossing biedt om de gehele zorgketen toegankelijk te houden. Daarvoor moet er natuurlijk nader onderzoek komen naar de doeltreffendheid en efficiëntie op de langere termijn en bij meer praktijken. Ik hoop dat mijn project daar een aanzet toe is.”
Meer weten?
Wil je meer weten over dit project of wil je de actiekaart voor ouders (digitaal) ontvangen? Neem dan contact op met Dominique via soh@huisartsentolgaarde.nl.
* Lees meer over het onderzoek: Zinnige Zorg - Verbetersignalement voor mensen met eczeem of psoriasis | Rapport | Zorginstituut Nederland