Yoga als leefstijlinterventie: 'Mentale en fysieke gesteldheid hebben zoveel invloed op elkaar'
Maandag 26 augustus 2024
Leefstijl en ontspanning zijn belangrijke aspecten om je gezond te voelen. En daar aan werken kan soms ook complementair goed werken bij mentale problematiek, maar bijvoorbeeld ook bij Parkinson.
Nelja Grimm - Van Dijk werkt als POH-GGZ in Nijkerk en is daarnaast yogadocent. Zij deelt graag haar ervaringen met ons. "Voor mensen met mentale of fysieke klachten is het heel fijn als ze, bijvoorbeeld door yoga, hun lichaam beter leren kennen. Je lichaam geeft vaak signalen van hoe het met je gaat."
Veel patiënten kunnen baat hebben bij yoga. Nelja: "Ik geef bijvoorbeeld herstelyoga voor mensen met burnoutklachten, longcovid, Parkinson of andere chronische aandoeningen."
Nelja Grimm - Van Dijk
Mentaal en fysiek
Yoga gaat enerzijds om leren ontspannen, maar anderzijds ook over het aanvaarden van een diagnose en accepteren dat je fysiek niet meer zoveel kan als vroeger.
“Dat alleen al kan verlichtend werken, want je ertegen verzetten kost enorm veel energie” vertelt Nelja. Ze licht toe dat haar GGZ-ervaring van pas komt bij de yogalessen: “Je mentale en fysieke gesteldheid hebben zoveel invloed op elkaar. Yoga helpt om sneller op te merken waar voor jou de spanning zit, wat meer afstand te nemen van je gedachten en je – in plaats van verzetten- juist te richten op hoe je (anders) omgaat met je klachten.”