Ouderenzorg met passie: doktersassistent Daniëlle vertelt over haar opleiding SOH Ouderenzorg

Maandag 26 augustus 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/ouderenzorg-met-passie-doktersassistent-danielle-vertelt-over-haar-opleiding-soh-ouderenzorg/

Daniëlle van der Willik, 14 jaar praktijkassistent en sinds 1,5 jaar werkzaam bij Huisartsenpraktijk Leusden, heeft haar carrière een nieuwe impuls gegeven door de opleiding tot Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) Ouderenzorg te volgen. Ze deelt haar ervaringen, de waardevolle inzichten die ze heeft opgedaan, en haar visie op de toekomst van ouderenzorg in de huisartsenpraktijk.

Daniëlle, wat heb jij met ouderen?

"Het leek me eerlijk gezegd nooit een leuke doelgroep, met veel ‘gemiep en gemauw’," geeft Daniëlle eerlijk toe. "Maar na zoveel jaren werk in de praktijk en door de zorg voor mijn eigen ouders, ben ik me hierin gaan verdiepen." Nu beleef ik veel voldoening aan de gesprekken met oudere patiënten, vooral tijdens huisbezoeken."

Over de opleiding

Daniëlle volgde de opleiding ouderenzorg voor spreekuur ondersteuners via Dokh in Alkmaar, een opleiding die speciaal is ontwikkeld voor doktersassistenten met affiniteit voor ouderenzorg. Na deze opleiding kun je een stuk basiszorg van de praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-O) overnemen. "De opleiding is goed in elkaar gezet en werd gegeven door een kaderhuisarts ouderenzorg en een docent," vertelt ze. "In totaal zijn er vier opleidingsdagen met ongeveer 1,5 uur voorbereiding per dag." In de praktijk oefende Daniëlle met verschillende screeningsinstrumenten zoals de GFI en Prisma 7, wat haar kritischer heeft gemaakt in haar triage. "Ik vraag nu door, bijvoorbeeld als iemand is gestruikeld, en denk dan aan de GFI-vragen, in plaats van me alleen op de wond te richten."

Nieuwe inzichten en netwerken

De opleiding bood meer dan alleen kennis. "Het was leuk om van collega’s uit het hele land te horen hoe de zorg bij hen georganiseerd is," zegt Daniëlle. Toch ziet ze voordelen in een regionale aanpak: "Je kunt dan gastsprekers uit de eigen regio inzetten, wat helpt bij het opbouwen van een netwerk waar je na de opleiding ook op terug kunt vallen." Dit netwerk kan volgens Daniëlle essentieel zijn in het beter ondersteunen van ouderen in de eigen omgeving.

Samenwerking met andere disciplines

Een belangrijk onderdeel van de opleiding was de samenwerking met andere disciplines. "Het heeft mijn ogen geopend voor wat andere disciplines kunnen betekenen om ouderen thuis te laten wonen," zegt ze. Zo leerde ze van een ergotherapeut over de mogelijkheden om thuis aanpassingen te maken, en ontdekte ze hoe een Specialist Ouderengeneeskunde (SO) kan bijdragen. Daniëlle is van plan te investeren in de samenwerking in Leusden om zo beter in kaart brengen naar wie ze kan doorverwijzen.

De rol van de SOH naast de POH-O

Daniëlle benadrukt dat haar rol als SOH een aanvulling is op die van de Praktijkondersteuner Huisarts Ouderenzorg (POH-O). "Momenteel hebben we geen POH-O, die is net vertrokken," vertelt ze. "Dus ik mis iemand naast me waarmee ik kan sparren over complexe situaties." In de organisatie van de zorg krijgt ze gelukkig hulp van een POH-O uit een andere praktijk in Leusden, maar Daniëlle hoopt op de komst van een nieuwe collega waarmee ze nauw kan samenwerken.

Aanbeveling voor collega’s

Daniëlle raadt de opleiding zonder twijfel aan bij haar collega’s. "Ik heb bijvoorbeeld vaak de MMSE-test afgenomen, maar nu weet ik dat er veel meer bij komt kijken dan ik dacht." Ze legt uit hoe belangrijk het is om patiënten op hun gemak te stellen tijdens de test, en hoe een thuisomgeving vaak beter werkt dan de praktijk. "Het geeft nieuwe energie om na zoveel jaren met een nieuw onderwerp aan de slag te gaan," zegt ze enthousiast. "En ouderenzorg heeft de toekomst!"

Tip voor de regio

Tot slot hoopt Daniëlle dat de opleiding in de toekomst ook regionaal wordt aangeboden. "Dat is veel beter. Je bouwt dan een netwerk op met collega's uit de regio en daarnaast scheelt het veel reistijd," stelt ze. Haar advies aan collega’s? "Laat de huisarts weten dat dit dé opleiding is voor de toekomst. Je neemt ze veel werk uit handen. Ik ben nog steeds blij dat ik deze kans heb gekregen!"

Meer weten?

Voor meer informatie over de opleiding kun je contact opnemen met Daniëlle via danielle@hapleusden.nl. Geïnteresseerd in de opleiding in de regio? Laat het weten aan scholing@huisartseneemland.nl. Bij voldoende belangstelling organiseren we dit in onze regio.