Werkafspraak Rechterlijke Macht Beoordeling Specialist Ouderengeneeskunde

Maandag 08 juli 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/ontie-publiceert-werkafspraak-rechterlijke-macht-beoordeling-specialist-ouderengeneeskunde/

ONTiE, Ouderengeneeskundig Netwerk Thuis in Eemland houdt regelmatig werkafspraken tussen specialisten ouderengeneeskunde (SO) en huisartsen tegen het licht en stelt nieuwe op. Dit doet ONTiE om de zorg voor kwetsbare ouderen nog beter te kunnen organiseren en af te stemmen. Recent is de nieuwe Werkafspraak Rechterlijke Macht (RM) Beoordeling Specialist Ouderengeneeskunde gepubliceerd.

Werkafspraak RM 

In de nieuwe werkafspraak zijn afspraken gemaakt over het aanmaken van een verwijzing van de huisarts naar een onafhankelijke specialist ouderengeneeskunde (SO) voor de Rechterlijke Macht beoordeling. Ook is afgesproken dat binnen vier weken de beoordeling bij het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) ligt.

De huisarts kan een onafhankelijk SO consulteren voor de beoordeling van de Rechterlijke Macht als een patiënt zich verzet tegen opname of wanneer het CIZ artikel 21 van de Wet Zorg en Dwang - de aanvraag voor een ‘besluit tot opname en verblijf’ - heeft afgewezen.

Wat is concreet afgesproken?

  • De huisarts maakt een verwijzing voor de RM beoordeling via ZorgDomein aan.
  • De huisarts verwijst naar de SO van de VVT-organisatie waaraan de huisartsenpraktijk is gekoppeld. Een aantal huisartsen in Barneveld volgt een andere aanvraagroute.
  • De SO heeft binnen drie werkdagen telefonisch contact met de patiënt voor het maken van een afspraak.
  • De SO streeft ernaar de beoordeling binnen anderhalve week te laten plaatsvinden zodat binnen vier weken de RM-beoordeling bij het CIZ ligt.

Werkafspraak Rechterlijke Macht Beoordeling Specialist Ouderengeneeskunde

In de werkafspraak staat hoe de zorg georganiseerd wordt. Met informatie over:

  • Verwijscriteria
  • Verwijzing via ZorgDomein
  • Informeren van de patiënt
  • SO in woonzorgcentra
  • Overzicht SO’s per wijk en gemeente 

Informatie voor huisartsen Barneveld

Voor de huisartsen in Barneveld die aan de SO van de VVT-organisatie Norschoten zijn gekoppeld is het niet mogelijk om een RM-beoordeling via Zorgdomein aan die SO aan te maken. Dit moet aangemaakt worden bij een SO van de VVT-organisatie Zorggroep ENA.