"NIS maakt zowel de registratie als de communicatie makkelijker"

Vrijdag 01 maart 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/nis-maakt-zowel-de-registratie-als-de-communicatie-makkelijker/

Rianne Dijkema is zorgprogrammacoördinator voor diabetes en CVRM, en daarnaast POH-s. Zij is één van de projectgroepleden die vanaf het begin betrokken is geweest bij de plannen om de keteninformatiesystemen Portavita en VitalHealth te gaan vervangen. 

Wat is jouw rol in het project NIS?

“Ik weet goed hoe het er aan toe gaat in de huisartsenpraktijk. Dat neem ik mee als we nadenken over de inrichting en uitrol van het NIS. Eén van de voordelen vind ik, is dat we het nieuwe systeem veel meer dan nu kunnen toespitsen op wat we in onze regio belangrijk vinden.

Ik kijk naar wat er landelijk van ons wordt gevraagd en hoe we dat hier kunnen borgen. Dan zetten we nog een stapje verder, naar het niveau van de huisartsenpraktijk: hoe kunnen we de administratie die er bij komt kijken, makkelijker maken?

Daarnaast zorgen we ervoor dat de nieuwe werkwijze wordt afgestemd met alle zorgprogrammacoördinatoren en met een aantal POH's. Zodat het goed aansluit voor de verschillende zorgprogramma's en het dagelijkse werk van de POH.”

En wat merkt de huisartsenpraktijk er van?

“Straks werken de huisarts en POH samen in het HIS. Als POH hoef je niet meer te switchen tussen het HIS en het KIS (keteninformatiesysteem, bijvoorbeeld Portavita). 

En: wat in het HIS staat, hoef je niet nog een keer vast te leggen in een tweede systeem. Bijvoorbeeld de episodelijst staat al in het HIS, ook zelfmetingen komen automatisch binnen in het HIS.

Daarnaast heb je cBoards, waarin de gegevens uit het HIS gedeeld worden met andere betrokken zorgverleners. Dat raadpleeg je wanneer je het netwerk nodig hebt.

Kortom: het maakt zowel registratie als de communicatie met andere zorgverleners een stuk gemakkelijker.”

Hoe kijk jij naar de komende periode, waarin alle praktijken de overstap gaan maken naar het NIS?

“Het is echt een lang gekoesterde wens om de huidige systemen te gaan vervangen. Volgens mij hebben we met NIS een systeem en werkwijze waarmee we weer helemaal up to date zijn. Ik hoop dat iedereen dat straks zo ervaart!”

Wat wil je meegeven aan iemand die hier straks mee gaat werken?

“Tja, ik zal niet ontkennen dat het een verandering gaat zijn. Het is alsof je net een nieuwe auto hebt. Een auto is en blijft een auto, maar in je oude auto wist je alle knoppen te vinden en in de nieuwe is dat toch even zoeken. Terwijl je heel blij bent met je nieuwe auto en je wil ook echt niet terug.

Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Kom je er niet uit of mis je nog wat, geef dat dan aan. Daar zijn we voor!”