MetMaya nieuwe organisatie voor specialistische jeugdhulp in regio Amersfoort

Donderdag 08 juni 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/metmaya-nieuwe-organisatie-voor-specialistische-jeugdhulp-in-regio-amersfoort/

MetMaya is door de gemeenten Amersfoort, Soest, Leusden, Woudenberg en Bunschoten gecontracteerd om per 1 januari 2024 de jeugdhulp te gaan bieden. Vanaf 1 januari a.s. wordt deze organisatie de enige toegang tot jeugdhulp in de regio.

Op dit moment hebben de gemeenten in de regio Eemland nog honderden losse contracten met aanbieders van jeugdhulp. MetMaya gaat de ambulante hulp en ondersteuning zoveel mogelijk bieden vanuit gebiedsteams. Deze teams komen in de gemeenten en wijken. De nieuwe werkwijze moet leiden tot een beter toegankelijk en passend aanbod en het terugdringen van de wachtlijsten.

Vanuit Huisartsen Eemland zien we het belang van verandering, maar ook de risico's van deze aanpak. We volgen deze ontwikkelingen daarom op de voet.

We ontvangen belangrijke signalen van huisartsen, Meander, POH Jeugd en van GGZ-aanbieders die zich zorgen maken over de nabije toekomst en voldoende beschikbaarheid van deze zorg voor de jeugd. Er leven veel vragen: wat gaat er veranderen? Wat betekent dit voor de patiënten? Is verwijzing naar huidige GG -aanbieders straks niet meer mogelijk? Wat betekent dit voor de wachtlijsten? Hoe toegankelijk is de nieuwe organisatie? En hoe gaat de aanmelding straks?

Vanuit Huisartsen Eemland bespreken we deze signalen met de gemeente (wethouder en beleidsmedewerkers) en met de nieuwe bestuurders van MetMaya. We belichten daarin de kant vanuit de huisartsen en patiënten en benoemen de potentiële knelpunten. Onze inzet is dat er voldoende en kwalitatief goede jeugdhulp is en beschikbaar blijft. Zodat kinderen en jongeren met een psychische hulpvraag, die verwezen moeten worden op de juiste plek en binnen een redelijke termijn geholpen kunnen worden.