Huisartsenspoedpost Eemland neemt deel aan HEART-GP

Maandag 20 maart 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/huisartsenspoedpost-eemland-neemt-deel-aan-heart-gp/

Door Tirza Volk, projectleider spoedzorg
Huisartsenpost Eemland neemt vanaf 17 maart 2023 deel aan de wetenschappelijke studie HEART-GP. Hiermee dragen we bij aan wetenschappelijk onderzoek naar eerstelijnsdiagnostiek bij patiënten met pijn op de borst én werken we aan het voorkomen van onnodige zorg. We informeren jullie over deze studie en vragen jullie hulp bij het includeren van patiënten in deze studie. 

De HEART-GP studie

Het beoordelen van patiënten met de ingangsklacht ‘pijn op de borst’ is voor veel huisartsen een uitdaging. Mede omdat er geen diagnostiek op de huisartsenpost aanwezig is, wordt laagdrempelig doorverwezen. Tegelijk blijkt in 0.5-8.2% van de gevallen een acuut coronair syndroom gemist te worden, met alle gevolgen van dien. 

Het doel van de HEART-GP is huisartsen een tool te geven om beter te kunnen differentiëren bij pijn op de borst. Dit doen we met behulp van een high sensitive Troponine I vingerprik POC test. Hierbij volgt de uitslag binnen enkele minuten. De uitkomst kan als rule-out strategie gebruikt worden bij een veilige afkapwaarde van 4ng/L. Mede op basis van de uitslag kan de huisarts vervolgens de keuze maken de patiënt wel of niet te verwijzen naar de EHH.

Beschrijving van de inclusiecriteria en adviezen over wel/niet verwijzen zijn in de spreekkamers op de huisartsenpost aanwezig. Ook is de betrokken arts-onderzoeker beschikbaar om vragen te beantwoorden.  
               
De studie loopt tot 2027. Kijk voor meer informatie over de HEART-GP studie op heartgp.nl.

Hoe verloopt deelname van een patiënt aan HEART-GP onderzoek?

  • Patiënt belt de huisartsenpost met POB.
  • Triagist voert de triage uit. 
  • Triagist zet in het SOEP binnen VIP Live Spoed EPD als aandacht: HEART-GP.
  • Patiënt komt op consult op de HAP en wordt gezien door huisarts.
  • Huisarts beslist om wel/niet te includeren in HEART-GP, vraagt kort toestemming en noteert 'HEART-GP akkoord' in het EPD.
  • De baliemedewerker neemt Troponine vingerprik af, rapporteert resultaat in het SOEP en communiceert het resultaat aan de huisarts.
  • Huisarts besluit wel/niet in te sturen en geeft uitleg aan de patiënt over het beleid.
  • Huisarts vult HEART-GP formulier in (assistente helpt hieraan herinneren).


Toevoeging: uiteraard verandert er niets aan de triage, het gaat alleen om patiënten die wél op de HAP komen ter beoordeling. De U1-patiënten worden overgedragen aan de MKA, zoals we dat nu ook doen. 

Vanaf de studiestart zal Indra Melessen, junior onderzoeker, Amsterdam UMC, twee weken fysiek aanwezig zijn op de huisartsenpost om te helpen met het opstarten van de studie en mogelijke onduidelijkheden te helpen verduidelijken. Daarna zal zij op de achtergrond betrokken blijven en telefonisch en via e-mail bereikbaar zijn. 

Project Spoedplein

Vanuit het Project Spoedplein worden de mogelijkheden voor aanvragen van diagnostiek voor huisartsen uitgebreid. Deelnemen aan de HEART-GP studie en het inzetten van de sneltest voor Troponine zijn daar voorbeelden van. Daarnaast worden de mogelijkheden voor eerstelijnsdiagnostiek op de HAP binnenkort uitgebreid. Het verrichten van beperkt labonderzoek, röntgenfoto’s en ECG’s voor specifieke indicaties zal mogelijk worden. Er zal weinig veranderen in de werkdruk voor huisartsen. Dankzij taakherschikking wordt meer en meer gebruik gemaakt van ondersteuning door bijvoorbeeld Physician Assistants.   

Heb je vragen en/of opmerkingen over bovenstaande? Neem contact op met Tirza Volk, projectleider spoedzorg.