Voortvarende start eerstelijns diagnostiekaanvraag Cito-lab

Maandag 11 december 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/evaluatie-eerstelijns-diagnostiek-aanvraag-cito-lab/

Sinds afgelopen juli kan de huisarts tijdens de ANW-uren aanvullend spoedonderzoek aanvragen bij het laboratorium. Dit heeft een voortvarende start gehad; er wordt graag gebruik van gemaakt.

Deze lab-aanvragen ondersteunen de huisarts bij de keuze tot wel of niet insturen naar de SEH. Een aantal patiënten hoefde hierdoor niet verwezen te worden. Dit is onderdeel van de intensievere samenwerking tussen SEH en HAP.

Hoe gaat het proces?

Tijdens de openingstijden van de HAP (ANW-uren) kunnen cito-laboratoriumonderzoeken aangevraagd worden als het niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag. De aan te vragen bloedonderzoeken waren Natrium, kalium, eGFR, d-dimeer en bloedbeeld.

LET OP: dit is vanaf heden aangepast. Na evaluatie is afgesproken om alle labonderzoeken aan te kunnen vragen, mits deze op dat moment direct klinisch relevant zijn en toegevoegde waarde hebben op het beleid in de acute zorg. Dus vraag alleen aan dat wat niet kan wachten tot de volgende werkdag. 

We zien dat het aantal aanvragen per maand licht aan het dalen is; bij deze meteen een reminder voor de mogelijkheid om tijdens een dienst cito-lab aan te vragen wat wellicht de keuze tot wel of niet insturen naar de 2de-lijn kan beïnvloeden. Twijfel je of het zinnig is dan zijn de internisten graag beschikbaar voor overleg! Zo houden we samen de spoedeisende zorg toegankelijk.

Managen van de cijfers

Om goed inzicht te krijgen op het effect van aanvragen en om verwijzing naar de tweedelijn mogelijk te voorkomen, vragen wij de huisartsen in het SOEP te noteren wat het beleid was geweest zonder de mogelijkheid van cito-lab. 

Aanvragen via ZorgDomein

Ondersteuning nodig bij het aanvragen via ZorgDomein en de route die door de patiënt afgelegd moet worden? Vraag de C-triagist of zoek binnen M365 in QMS het stroomdiagram LAB in ANW op. 

Vragen?

Voor vragen kan je terecht bij de werkgroep ELD. Werkgroepleden vanuit HE zijn Marc Segaar, kaderhuisarts spoedzorg en Tirza Volk, projectleider. Contact kan per mail via: .