Eerste patiënt met atriumfibrilleren met Kardia opgespoord door huisartspraktijk Tolgaarde

Maandag 29 april 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/eerste-patient-met-atriumfibrilleren-met-kardia-opgespoord-door-huisartspraktijk-tolgaarde/

Sinds maart dit jaar zijn 16 huisartsen, 32 POH’s, een doktersassistent en een verpleegkundig specialist gestart met het project Atriumfibrilleren. Inmiddels zijn de eerste patiënten vroegtijdig gesignaleerd dankzij inzet van de Kardia-ECG.

In het project Atriumfibrilleren screenen deelnemende praktijken opportunistisch op atriumfibrilleren om de kans op latere beroertes te verkleinen. Om dat te doen ontvingen zij scholing én een Kardia: een 1-leads ECG apparaat dat makkelijk in je broekzak past.

Een patiënt die voor een totaal andere klacht kwam, had een erg snelle pols en na screening atriumfibrilleren bleek te hebben. Precies het type patiënt dat we met dit project proberen te vinden. 

Huisarts Marijke den Uijl van praktijk Tolgaarde over atriumfibrilleren: 

In onze praktijk leveren we met elkaar zorg aan bijna 6.000 patiënten.  Met een grote groep 75+ers in de praktijk moeten wij er ook een aantal hebben rondlopen met een niet ontdekt (asymptomatisch) atriumfibrilleren. Kleine en praktische verbeterplannen passen binnen onze moderne huisartsenpraktijk en dit leek ons er zo één! De POH-S voelt altijd al de pols bij een CVRM-consult, maar hoe fijn is het als je dan ook binnen een minuut kunt inschatten of je de assistentes direct om een ECG vraagt of de patiënt gerust kan stellen wat betreft de onregelmatigheid.

We vinden het leuk te innoveren en doen met de Tolgaarde graag mee aan pilots. Met vier Kardia devices kunnen we ook makkelijk bij patiënten thuis aan de slag en zo nodig maakt de assistente ook daar een ECG met ons mobiele ecg-apparaat. Dit is prettig voor ons want we hebben snel een uitslag en kunnen behandelen, maar ook voor de minder mobiele patiënten want die hoeven geen vervoer te regelen. Dat je precies die patiënt vangt waarvoor deze pilot is opgezet, is natuurlijk heel motiverend om hem nog vaker in te zetten. We hopen dat het een succesvolle pilot wordt en dat de Kardia voor meer praktijken een mooie bijdrage kan vormen in de diagnostiek naar atriumfibrilleren en het voorkomen van CVA's.

In maart zijn de RTA en de NHG-standaard voor atriumfibrilleren aangepast, dat lees je hier terug. Belangrijke wijzigingen zijn: 

  • Bepaal laagdrempelig het hartritme door palpatie van de pols bij patiënten met aspecifieke klachten (bijvoorbeeld malaise, duizeligheid of kortademigheid bij inspanning), in het bijzonder bij patiënten van 75 jaar en ouder. 
  • Bepaal niet meer het (NT-pro) BNP bij patiënten met atriumfibrilleren om hartfalen uit te sluiten, maar verricht een echocardiografie. 
  • Bij nieuwe patiënten met atriumfibrilleren met een indicatie voor orale anticoagulantia gaat voortaan de voorkeur uit naar een DOAC. 
  • De leeftijdsgrens om patiënten jonger dan 65 jaar te verwijzen en daarboven alleen op indicatie te verwijzen is komen te vervallen. 

Heb je nog vragen over dit project? Neem dan contact op met Fenna Janssen, projectleider, via f.janssen@huisartseneemland.nl.