Eerste ervaringen NIS en vervolg in 2024

Vrijdag 24 november 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/eerste-ervaringen-nis-en-vervolg-in-2024/

In oktober zijn zes praktijken gestart met een pilot voor het werken met een netwerkinformatiesysteem (NIS), genaaamd cBoards. Zij testen dit voor de keten diabetes en denken mee over wat er nodig is om deze nieuwe werkwijze te implementeren in de hele regio Eemland. 

KIS wordt vervangen door een NIS

Het NIS is de opvolger van Portavita en VitalHealth, maar biedt veel meer mogelijkheden tot samenwerking. Daarnaast gaat met de implementatie een lang gekoesterde wens in vervulling om niet meer in twee systemen te hoeven werken. 

Het NIS zal de gewenste werkwijze van huisartsen, POH’s en andere betrokken zorgverleners bij verschillende patiëntengroepen optimaal moeten gaan ondersteunen. Dit geldt zowel voor de zorgverleners in de somatiek als in de ggz, maar ook bij bijvoorbeeld toeleiding naar de GLI. Daarnaast willen we ook toekomstbestendig zijn door met het NIS nieuwe patiëntengroepen te kunnen ondersteunen en beter te kunnen samenwerken met andere zorgverleners in de regio.

De werkwijze voor met name de POH’s en huisartsen gaat veranderen, omdat zij in het HIS gaan registreren. De van te voren bepaalde gegevens worden vervolgens in het NIS getoond en gedeeld met andere zorgverleners. Deze werkwijze wordt bij de pilotpraktijken toegepast voor diabetes, en op dit moment voor alle andere ketens voorbereid. Op dit moment hoef je als praktijk NIETS te doen.

Vervolg in 2024

Het doel is om (op een nog te bepalen moment) in 2024 voor alle ketenzorgprogramma’s, met alle praktijken in de regio, over te stappen op het NIS. Wanneer dit gaat gebeuren hangt af van een aantal factoren. Op basis van de ervaringen in de pilot maken we een plan voor hoe we de overstap naar het NIS gaan organiseren en hoe we de praktijken hier in gaan ondersteunen. We willen de migratie voor de praktijken zo soepel mogelijk organiseren en dat vergt nog voorbereidingstijd. We zullen hier meer over communiceren in december 2023.

De vervanging van VitalHealth door cBoards wordt samen met de huisartsenpraktijken in Nijkerk voorbereid. De overstap vindt plaats wanneer het NIS hiervoor gereed is. Ook de ketenzorgverleners zullen hierover tijdig geïnformeerd worden.