De meerwaarde van diëtist in ketenzorg

Vrijdag 20 juni 2025
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/dietist-in-de-ketenzorg/

Wat is nou eigenlijk de meerwaarde van patiënten in de ketenzorg doorsturen naar een diëtist? Deze vraag heb ik (Sandra Knopper) gesteld aan diëtiste Leanne de Wolf, werkzaam bij B-vitaal.

‘’Als praktijkondersteuner weet ik toch ook genoeg van voeding af.’’

Ik hoor je denken.. Dit is natuurlijk deels waar, voeding wordt in de POH opleiding ook meegenomen. Echter zoomen wij als diëtist nog dieper in op het volledige plaatje. Zijn er nog andere ziektebeelden die een rol spelen in de voeding waar rekening mee moet worden gehouden? Hoe combineer je al die verschillende voedingsadviezen dan? En vooral belangrijk: hoe maak je het passend voor de persoon die tegenover je zit? Mensen pakken algemene voedingsadviezen toch minder snel op als ze niet weten hoe dit voor hen toepasbaar gemaakt kan worden en dat is nou juist waar wij op inspelen!

Wij nemen (en hebben) de tijd om hier rustig met mensen voor te gaan zitten. Werkt het voor iemand linksom niet dan kijken we of er rechtsom wel een weg is. Hierdoor krijgen we vaak snel grip op oplopende waarden. Dat is het mooie aan óók doorverwijzen naar de diëtist in de ketenzorg.

Voorbeeld: iemand met hypercholesterolemie en verminderde nierfunctie krijgt de diagnose DM2.

Vaak worden producten die hoger zijn in de suikers vervangen door producten die wat hoger zijn in de vetten (denk aan keto). Hoe en met wat voor producten kunnen we gaan wisselen en vervangen zodat de suiker netjes daalt maar de cholesterolwaarden niet gaan oplopen? En ohja, zout was iets waar ook nog op gelet moest worden, wat blijft er dan eigenlijk nog over? In dit soort situaties puzzelen wij graag mee!