Casus longfunctie: is dit normaal of afwijkend?
Maandag 27 februari 2023
Door Sandra Knopper, zorgcoördinator COPD
Een jonge vrouw van 19 jaar komt na 2 maanden hoesten voor het blazen van een spirometrie. Ze is benauwd bij inspanning en hoest slijm op. Ze rookt niet, heeft geen overgewicht, sport veel. Ze heeft geen last van allergieën maar als kind wel bronchitis gehad.
De spirometrie geeft geen afwijkingen of reversibiliteit aan, maar gezien de klachten en de relatief lage FEV1 (een z-score van – 1, 25) wordt er gestart met een ICS-luchtwegverwijder. Na 2 weken zijn de klachten over. De medicatie wordt gecontinueerd. Na een maand wordt er nogmaals een spirometrie uitgevoerd met min of meer dezelfde resultaten als de eerste keer.
Vragen voor de kaderhuisarts
- Heeft het zin om de medicatie te continueren? Zo ja, welke dan?
- Wat zegt deze lage FEV1?
- Wanneer moet er nogmaals een spirometrie worden geblazen?
Kaderhuisarts COPD Roel Wennekes: De 1e spirometrie is normaal en laat geen reversibiliteit zien. De 2e spirometrie is feitelijk een test onder medicatie geblazen en zonder reversibiliteitsmeting gedaan. De FEV1 is vergelijkbaar met de waardes uit de eerdere test en daarmee is er dus ook geen variabiliteit aangetoond. Al met al is astma dus niet aangetoond en dan lijkt mij een stap 3 behandeling wel fors. Ik zou daarmee stoppen en bij herhaalde klachten de spirometrie herhalen. Mogelijk kan er dan alsnog reversibiliteit worden aangetoond. Als alternatief is ook verwijzing voor sneldiagnostiek astma met histamineprovocatietest een optie. Dat de getallen overigens stabiel wat laag zijn zegt verder niets. Dit is voor haar kennelijk normaal. Er is grote variatie in de waardes voor longinhoud en die is bij haar dus relatief wat klein.
Heb je ook een vraag over astma of COPD? Mail je vraag naar s.knopper@huisartseneemland.nl.