Bekostiging valpreventie nog niet beschikbaar

Maandag 04 maart 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/bekostiging-valpreventie-gepauzeerd/

In de regio wordt gewerkt aan een ketenaanpak valpreventie. De betaaltitel voor de uitgebreide valrisicobeoordeling is nog niet beschikbaar.

Vanuit organisaties in de eerstelijnszorg wordt gewerkt aan een ketenzorg voor inwoners met een hoog valrisico. In de ketenaanpak valpreventie wordt gevraagd om een samenwerking tussen het gemeentelijk domein en het zorgdomein. Het gemeentelijk domein is verantwoordelijk voor onder andere de opsporing van inwoners met een valrisico en valpreventieve beweeginterventies in groepsverband. 

Er is door het Zorginstituut nog geen beoordeling  gegeven op de beweeginterventies die mogen worden ingezet voor mensen met een hoog valrisico in combinatie met onderliggende/bijkomende problematiek. Zonder deze beoordeling van het Zorginstituut kan Zilveren Kruis de valrisicobeoordeling en valpreventieve beweeginterventie niet inkopen.

In de basis is het geprotocolleerd screenen van grote groepen burgers geen primaire taak voor de huisarts en behoort het niet tot de basishuisartsenzorg. Enkel zou, zoals nu ook gebeurt, bij oudere patiënten die zelf op het spreekuur komen met valgerelateerde klachten (geïndiceerde preventie), een risicobeoordeling uitgevoerd kunnen worden. 

Zilveren Kruis verwacht de beoordeling van het Zorginstituut op de valpreventieve beweeginterventies uiterlijk eind mei 2024. Nadien wordt per kwartaal gekeken naar een mogelijk vervolg en tussentijds contracteren.