Alternatieven voor zelf spirometrie uitvoeren
Maandag 03 juli 2023
Door Sandra Knopper, zorgcoördinator COPD en astma
Als jouw praktijk deelneemt aan het ketenzorgprogramma COPD krijg je per ingeschreven patiënt een basisvergoeding waarin het uitvoeren van een controle-spirometrie is opgenomen. Het uitvoeren van een diagnostische spirometrie mag je als M&I verrichting declareren.
Maar wat nou als het niet lukt om zelf spirometrie in je praktijk uit te voeren? Kun je patiënten dan verwijzen naar een andere professional en welke dan?
Als je als praktijk (tijdelijk) zelf niet de capaciteit hebt om spirometrie af te nemen zijn er de volgende opties:
- Verwijzen naar Saltro. De kosten van een longfunctieonderzoek bedragen €153,42. De patiënt krijgt hiervoor een rekening die afgaat van zijn eigen risico. Deze optie is niet bedoeld voor ketenzorgpatiënten vanwege bovengenoemde financiering.
- Horizontaal verwijzen naar een collega. De collega kan de niet-ketenzorgpatiënt inschrijven als passant en de spirometrie uitvoeren. Daarnaast kun je als praktijken onderling een uitruilsysteem maken waarbij een POH-er of gecertificeerd doktersassistente bijvoorbeeld maandelijks een dag spirometrie uitvoert voor een collega.
- Een ZZP'er inzetten om spirometrie uit te voeren. De kosten hiervoor kun je wegstrepen tegen de inkomsten van de verrichting of tegen de reeds ontvangen basisvergoeding ketenzorg. Huisartsen Eemland heeft een (nu nog) klein netwerk van ZZP-ers die kunnen ondersteunen.
Let op: verwijzen naar Sneldiagnostiek Meander is GEEN vervanging voor het uitvoeren van spirometrie in de eigen praktijk. Sneldiagnostiek is bedoeld voor patiënten waarbij er sprake is van een sterke verdenking op astma/COPD maar waarbij het, ondanks de inzet van de in de eerste lijn beschikbare diagnostiek, niet lukt om de diagnose zorgvuldig te kunnen stellen. Voorbeelden hiervan zijn: verdenking astma, maar geen reversibiliteit aangetoond. Of een slechte blaastechniek waardoor spirometrie niet bruikbaar is voor diagnostiek.
Voor patiënten die de diagnose astma of COPD al hebben kan er bijvoorbeeld verwezen worden bij onbegrepen toename van klachten of onvoldoende effect van therapie. Voor de toegankelijkheid van de sneldiagnostiek voor deze indicaties is het belangrijk NIET voor enkelvoudige, eerstelijns diagnostiek te verwijzen naar het Meander. De wachtlijsten lopen dan op.
Zie je nog andere oplossingen, of heb je vragen, laat het ons weten. Ook horen we het graag als je zelf een POH’er bent die graag spirometrie uitvoert, en het misschien leuk vindt dit ook voor anderen te doen. Mail naar s.knopper@huisartseneemland.nl.