Zelf diagnose stellen bij dementie: vaker mogelijk dan gedacht

Donderdag 24 april 2025
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/als-huisarts-de-diagnose-dementie-zelf-stellen/

Het starten van dementiediagnostiek is een complex en dynamisch proces. Als huisarts moet je regelmatig verschillende belangen tegen elkaar afwegen. Beperkte tijd en expertise kunnen de diagnostiek soms lastig maken.

Bekijk ook dit artikel: Wel of niet starten van dementiediagnostiek?

Recent onderzoek, gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap, wijst erop je als huisarts de diagnose dementie vaker zelf kunt stellen.
Bekijk hier het artikel: Huisartsen kunnen de diagnose dementie zelf stellen.

Huisartsen vermelden in verwijsbrieven naar geheugenpoli's namelijk al vaak voldoende belangrijke diagnostische informatie en dementiecriteria. Daardoor is aanvullend onderzoek in veel gevallen niet meer nodig. 

Zelf diagnose stellen: waarom het loont

Wat mij (Lianne van Doornik, kaderhuisarts ouderenzorg) betreft, mogen we als huisarts de diagnose inderdaad vaker zelf stellen. Naast dat dit vertrouwder is voor patiënt, is er ook geen onnodig gebruik van het zorgsysteem en heb je niet te maken met wachttijden. Er kan direct passende ondersteuning worden aangeboden en ingezet voor de volgende levensfase en het gesprek rondom proactieve zorgplanning kan worden gevoerd.

Twijfel je over de diagnose? Dan is een meedenkconsult met een specialist ouderengeneeskunde of geriater een goede eerste stap, vóórdat je verwijst naar de geheugenpoli.

Meer informatie

Voor regionale afspraken rondom het stellen van de diagnose kan je ook informatie vinden in de volgende regionale transmurale afspraak geheugendiagnostiek.

Uitgebreide informatie rondom dementie is natuurlijk terug te vinden in de NHG-standaard dementie.