Aanvragen meedenkconsult SO: hoe werkt het?
Dinsdag 29 april 2025
Sinds een aantal maanden kan de huisarts een meedenkconsult Specialist Ouderengeneeskunde (SO) aanvragen. Binnen regio Eemland heeft elke huisartspraktijk een vaste SO om consulten aan te vragen of te participeren in MDO’s. Huisartsen kunnen deze SO nu ook op afstand laten meedenken via het meedenkconsult. Dit hebben huisartsen en SO’s binnen Ouderengeneeskundig Netwerk Thuis in Eemland (ONTiE) zo met elkaar afgesproken.
De aanvraag werkt hetzelfde als het aanvragen van een meedenkconsult bij een medisch specialist in het ziekenhuis. Maar let op: je kunt ook een vraag stellen als de patiënt al eerder gezien is door de SO. Dit is dus anders dan bij het meedenkconsult van de medisch specialist in het ziekenhuis.
Hoe werkt het?
Wil je bijvoorbeeld dat een SO meedenkt over probleemgedrag bij dementie, bij polyfarmacie of over welke ondersteuning in de thuissituatie nog mogelijk is, en is het niet nodig de patiënt hiervoor te bezoeken, dan kan je de vraag via het meedenkconsult stellen. Ga hiervoor naar Zorgdomein en kies de organisatie waar de SO werkt die aan jouw praktijk gekoppeld is. Hier vind je welke SO aan jouw praktijk gekoppeld is.
Het is belangrijk om de vragen via een meedenkconsult zo duidelijk en gericht mogelijk te stellen. Voeg voldoende informatie bij, denk aan eerdere brieven, lab-uitslagen en decursus. Zo kan de SO ook op afstand een goed beeld vormen.
Eigen risico zorgverzekering
De tijd van de SO kan gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar en kan ten laste komen van het eigen risico. Goed om daar de patiënt over te informeren.
RTA Meedenkconsult HA-SO
Meer informatie over het meedenkconsult vind je in de RTA Meedenkconsult HA-SO op de website van HE. In de RTA lees je ook wanneer een meedenkconsult kan worden ingezet en hoe je deze precies aanvraagt.