Aanpassing BRMO beleid na opname buitenlands ziekenhuis

Maandag 26 augustus 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/aanpassing-brmo-beleid-na-opname-buitenlands-ziekenhuis/

Binnenkort wordt de BRMO-richtlijn van SRI (landelijke organisatie voor richtlijnen op gebied van infectiepreventie) gepubliceerd.

Hierin wordt geadviseerd om patiënten die afkomstig zijn uit een buitenlands ziekenhuis bij opname niet alleen te testen op dragerschap met MRSA en BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen, ESBL etc.), maar daar ook VRE (Vancomycine Resistente Enterokok) en Candida auris aan toe te voegen.

Candida auris is een gist die zeer resistent is en in buitenlandse zorginstellingen voor grote uitbraken heeft gezorgd. Deze gist is moeilijk te behandelen, zorgt voor vervelende infecties en is ook lastig uit de omgeving te verwijderen. Reden genoeg om er bij opname op te gaan screenen en zo de risico’s op verspreiding te minimaliseren.

Doordat met de eSwab meerdere onderzoeken uit één kweekmedium kunnen worden gedaan kunnen we volstaan met minder kweekstokken en meer onderzoeken!

Wat betekent dit in de praktijk?

Neem onderstaande set kweken af bij een patiënt die opgenomen gaat worden in het ziekenhuis na opname in het buitenland.
NB: polikliniek bezoek geldt niet als opname, screenen is dan niet nodig.

Let op: de perineumkweek bij MRSA wordt voortaan een rectumkweek!
De aanpassingen zijn ook aangepast in de werkafspraak.