10 tips om ACP of proactieve zorgplanning in je praktijk te verbeteren

Donderdag 25 juli 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/10-tips-om-acp-of-proactieve-zorgplanning-in-je-praktijk-te-verbeteren/

Er komt steeds meer aandacht voor het voeren van behandelwensengesprekken. We zien in de regio dat er nog veel verschillen zijn in het vastleggen van die gesprekken. Als patiënten overgedragen moeten worden of als er in de ANW-uren een beroep gedaan wordt op de HAP, is het belangrijk om uniform te registeren.

Met het oog op de toekomst wordt het steeds belangrijker, als we behandelwensengesprekken ook willen kunnen delen met het ziekenhuis of verpleeghuizen. Deze 10 tips helpen daarbij.

  1. Noteer het ACP-gesprek onder ICPC A20; geef de episode bijvoorbeeld de volgende naam: 'ACP: NR, IC -, zkhuis ja'. Maak er een probleemepisode van, zodat hij altijd zichtbaar is.
  2. Maak gebruik van het uitslagenscherm ‘HE 2024 behandelwensengesprek’.
  3. Spreek met elkaar af in de praktijk wie wat doet, eventueel in een werkafspraak.
  4. Kijk eens in het regionaal dataplatform bij hoeveel procent van alle kwetsbare ouderen (A05) er een ACP-gesprek geweest is: ga naar HE-signalering praktijk, zie de prestatie-indicator ACP. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met info@huisartseneemland.nl.
  5. Gebruik het regionaal dataplatform om een lijstje uit te draaien bij welke kwetsbare ouderen je nog geen ACP gesprek gevoerd hebt: ga naar HE chronische zorg praktijk, kies in linker balk ‘ACP aanwezig’.
  6. De huisarts kan sinds 1 januari 2024 het ACP-gesprek als verrichting declareren; eerste behandelwensengesprek of vervolg behandelwensengesprek. Houd rekening met de voorwaarden van Zilveren Kruis.
  7. Kom je er niet uit in verband met een complexe situatie of casus, denk aan het inschakelen van de specialist ouderengeneeskunde! Zie werkafspraak consultatie specialist ouderengeneeskunde.
  8. Maak het ACP-gesprek vast onderdeel van een MDO/overleg met casemanager/wijkverpleegkundige.
  9. Denk aan mogelijkheden voor ondersteunend materiaal. Verwijs bijvoorbeeld naar thuisarts.nl voor achtergrondinformatie, bijvoorbeeld ik wil wensen voor zorg en behandeling opschrijven.
  10. Voeg de wensen rondom behandeling toe aan de verwijsbrief richting specialisten, zoals de SO of de geriater.  

              In Samen Sterker Eemland-verband is er een werkafspraak gemaakt met MeanderMC, VVt organisaties en HE.

              Hier vind je een compleet stroomschema ACP/Proactieve Zorgplanning

              In de komende tijd gaan we fase 2 in met dit project: we gaan aan de slag met het implementeren van deze samenwerkingsafspraak in de regio.