Ontregel de zorg: wanneer is een verwijsbrief nodig en wanneer niet?

Het Meander krijgt signalen dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd voor het wel of niet krijgen van een verwijsbrief. Hieronder zetten we het nog een keer op een rij.

Wanneer is een (nieuwe) verwijzing nodig?

  • Als de patiënt zich meldt met een nieuwe zorgvraag.
  • Als de behandeling is afgesloten door de medisch specialist en de patiënt meldt zich opnieuw bij de huisarts met dezelfde zorgvraag voor hetzelfde specialisme. Behalve als er iets anders staat aangegeven in de ontslagbrief.
    De medische specialist moet in het medisch dossier vastleggen dat de patiënt is terugverwezen en dit aan de huisarts laten weten door middel van een brief.

Wanneer is er geen verwijsbrief nodig?

  • Zolang de behandeling niet is afgerond en de patiënt niet is terugverwezen naar de huisarts. De patiënt mag dan voor dezelfde zorgvraag direct met de poli contact opnemen. In het dossier van de patiënt en in de brief naar de huisarts moet de status (afgerond/niet afgerond) van het zorgtraject staan.
  • Wanneer patiënt voor spoed wordt ingestuurd. Een verwijsbrief is niet verplicht, maar wordt door de specialist wel op prijs gesteld.
  • Als iemand tijdens tijdelijk verblijf in het buitenland letsel oploopt, een operatie nodig blijkt en deze operatie in Nederland kan plaatsvinden. De patiënt kan in dit geval contact opnemen met de traumapoli in een ziekenhuis in Nederland. De Nederlandse specialist (traumachirurg of orthopedisch chirurg-traumatoloog) kan een behandelplan maken. Een brief of röntgenfoto uit het buitenlandse ziekenhuis is hiervoor voldoende. Er hoeft geen huisarts bij betrokken te worden.

Geldigheidsduur verwijsbrief

Een verwijzing is één jaar geldig, behalve als er iets anders staat aangegeven op de verwijzing.
Dit betekent dat er maximaal 365 dagen mogen zitten tussen de datum op de verwijsbrief en het eerste polibezoek van de patiënt.

Uitzondering: als kan worden aangetoond dat de wachttijd langer is dan 365 dagen, is geen nieuwe verwijzing nodig. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde (super) specialismen, zoals de gespecialiseerde GGZ of behandeling bij genderdysforie.

Lees ook de andere verwijsafspraken die Huisartsen Eemland en Meander hebben gemaakt.