Onderzoek wijst uit: functie POH Jeugd is breed geïmplementeerd in Amersfoort

Donderdag 03 augustus 2023
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/onderzoek-wijst-uit-functie-poh-jeugd-is-breed-geimplementeerd-in-amersfoort/

Dit voorjaar heeft onderzoeksbureau fluent in opdracht van Huisartsen Eemland een onderzoek gedaan daar de effecten van de inzet van POH Jeugd in Amersfoort.

Graag delen we op hoofdlijnen de resultaten:

  • De POH Jeugd in Amersfoort pakken een aanzienlijk deel van de psychische zorgvragen op van jongeren tot 18 jaar, en behandelen circa tweederde hiervan zelfstandig. Dit is relatief veel vergeleken met andere regio’s.
  • De functie van POH Jeugd is in Amersfoort breed geïmplementeerd. Er is binnen de gehele keten draagvlak voor: de POH Jeugd wordt gezien als essentiële functie voor het laagdrempelig bieden van zorg en waar nodig zorgen voor de juiste verwijzing. Binnen de praktijken draagt de inzet van POH Jeugd bij aan een vermindering van werkdruk.
  • Behoeften voor de toekomst liggen op het gebied van capaciteit (kunnen de huidige POH Jeugd ook in de toekomst de zorgaanvragen aan?) en samenwerking (hoe zorgen we voor duidelijkheid en mogelijke integratie van behandelingen).

Het onderzoek heeft ons veel inzicht gegeven en een aantal aanbevelingen opgeleverd om de inzet van POH Jeugd verder te ontwikkelen. 

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderzoek? Neem dan contact op met coördinator Jeugd, Rianne van Merendonk.