Start gebruik van de Kardia-ECG op de huisartsenspoedpost

Maandag 15 april 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/start-gebruik-van-de-kardia-ecg-op-de-huisartsenspoedpost/

Binnenkort wordt de mogelijkheid voor aanvragen van eerstelijnsdiagnostiek op de huisartsenspoedpost verder uitgebreid: De werkgroep eerstelijns hartdiagnostiek is blij te kunnen vertellen dat binnenkort de Kardia op de huisartsenspoedpost ingezet kan worden bij patiënten met hartritmestoornissen.

De Kardia maakt een 1-afleidings ecg en is daarmee alléén geschikt voor het vastleggen van het hartritme bij een ABCD-stabiele patiënt. Met deze Kardia kan een 1-afleidings ECG gemaakt worden bij patiënten met de indicaties:

  • onregelmatige pols (verdenking atriumfibrilleren)
  • bepalen van volgfrequentie bij bekend atriumfibrilleren

Let op: géén pijn op de borst klachten zijn géén indicatie voor gebruik van Kardia-ECG.

Naast dat de Kardia op de huisartsenspoedpost ingezet kan gaan worden, wordt het ook mogelijk gemaakt om bij een huisbezoek aan een patiënt de Kardia in te zetten. De visite-auto's worden straks ook voorzien van dit hulpmiddel.

Waarom ELD?

Patiënten zijn gebaat bij snelle en juiste hulp. Daarom werken we eraan dat we op de huisartsenpost voor spoedconsulten dezelfde diagnostiek kunnen inzetten als overdag. Zo voorkomen we onnodig verwijzen, onnodig wachten en onnodige kosten voorkomen. Ook verwachten we dat het werk fijner en leuker is, als je patiënten beter en vollediger kan helpen.

Vervolg?

Eerstelijnsdiagnostiek is onderdeel van verdere samenwerking tussen SEH en HAP. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het komen tot een regionaal spoedplein waarin verschillende acute zorgaanbieders samenwerkingsafspraken maken om de patiënt om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. We werken vanuit Samen Sterker met het Meander MC, VVT en GGZ aan sterkere regionale samenwerking. Zo zijn er werkgroepen gestart, bijvoorbeeld rondom werkafspraken met de thuiszorg voor kwetsbare ouderen en verwarde patieenten.    

Vragen?

Voor vragen kan je terecht bij de werkgroep ELD. Werkgroep leden vanuit HE zijn AnneTo Boddeüs, Kaderhuisarts hart- en bloedvaten en Tirza Volk, projectleider. Contact kan per mail: t.volk@huisartseneemland.nl.