NIS - praktijkervaringen | De Nije Veste Nijkerk

Vrijdag 22 maart 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/nis-praktijkervaringen-de-nije-veste-nijkerk/

Dit jaar stappen de huisartsenpraktijken in de regio Eemland over naar een netwerkinformatiesysteem (NIS). Wat betekent dit voor de praktijk? In deze rubriek vragen we één van de betrokkenen naar de ervaringen tot nu toe.

Brigitte Smits is POH-S bij Huisartsen van De Nije Veste in Nijkerk. Hans van Daalen is daar praktijkhouder. De Nije Veste was één van de deelnemers in de pilot waarin het NIS getest werd. 

Hoe kijken jullie terug op de pilot?

Brigitte: “Sinds oktober zijn wij als praktijkondersteuners begonnen met de pilot. Het was fijn dat we konden beginnen met alleen diabetespatiënten, omdat je voor deze patiënten relatief vaak een verwijzing maakt naar diëtist of podotherapeut. Hierdoor konden we snel zien of de gegevens bij betrokken ketenpartners goed aankwamen. We konden met het projectteam alles delen waar we tegen aan liepen: meedenken in onderzoeken, en wat we nog misten of niet zo goed werkte in cBoards. Ik vond het vooral even wennen dat de onderzoeken die je gewend bent uit het KIS er nu anders uit zien. In het begin miste ik wat overzicht hierdoor. Maar het went, zeker omdat je niet alles hoeft aan te klikken in de onderzoeken. Dit scheelt weer werk.”

Wat vind je fijn werken?

“Ik vind het fijn dat je kan werken vanuit het HIS en daardoor gelijk het verdere dossier kan bekijken. De onderzoeken kan je elke keer aanpassen, waardoor als je iets vergeten bent je dit er makkelijk bij kan zetten. cBoards heb je dan echt open als overzicht. Je hebt dus wel meerdere systemen, maar werkt er vanuit één. Dit geeft een stuk meer rust in het werk.”

Hans, hoe kijk jij als praktijkhouder naar de overstap van VitalHealth naar het NIS?

Hans: “Als een systeem stopt waar de praktijkondersteuners al jaren mee werken, dan is de eerste reactie "Argh, daar zit ik echt niet op te wachten". Uiteindelijk is het eigenlijk veel beter omdat het dagelijks werk in het vertrouwde Promedico-asp gebeurt en met de overstap de gegevens in Promedico-asp weer up-to-date zijn.”

Wat denk je dat dit gaat opleveren?

“Ik hoop dat het NIS de basis zal vormen van een platform waar andere disciplines ook aan kunnen haken.”

Jullie praktijk is één van de eersten die het NIS in gebruik gaat nemen. Wat is jullie tip voor praktijken die nog gaan beginnen met het NIS?

Brigitte: “Door naast Promedico altijd cBoards te openen kan je snel terugvinden wanneer de patiënt voor bepaalde onderzoeken is geweest of welke medicatie de patiënt gebruikt. Je hoeft dan niet je deelcontact in Promedico te sluiten en daar te gaan zoeken.”

Hans: “Een tip voor alles: positief erin gaan. Niet bang zijn en kijk vooral wat goed gaat.”

Lees meer over NIS