Longaanvalplan

Dinsdag 16 april 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/longaanvalplan/

Een longaanvalplan is een hulpmiddel om zowel patiënten als praktijkmedewerkers te helpen om signalen van een dreigende longaanval te herkennen, en hierop goed te reageren.

Bekend is dat patiënten met een dreigende longaanval te lang wachten met bellen, en dat praktijken soms te lang wachten met ingrijpen, bijvoorbeeld omdat niet specifiek wordt nagevraagd of iemand bekend is met astma of COPD. 

Op de scholingspagina van HE vind je de e-learning Redux waarmee je in korte tijd je kennis van longaanvallen kunt ophalen. Kaderarts i.o. Emmelien ten Hoor werkt samen met POH Anita Malestijn en zorgprogrammacoördinator Sandra Knopper aan een stappenplan om het longaanvalplan in de praktijk in te zetten. Wil jij dit ontvangen stuur dan een mailtje naar s.knopper@huisartseneemland.nl.

Overige trainingen die op het programma staan voor astma/COPD

Roken de baas
Longverpleegkundigen Gea en Marianne uit het Meander hebben speciaal voor ons een training ontwikkeld waarin zij hun kennis en expertise op het gebied van stoppen met roken begeleiding met ons delen. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. 

Caspir basiscursus
De CASPIR basiscursus is een cursus bestaande uit vijf modules over spirometrie in de huisartsenpraktijk. De cursus is bedoeld voor huisartsen en praktijkondersteuners die in een praktijk het longfunctieonderzoek uitvoeren en beoordelen. Nieuw is dat we dit jaar de basiscursus aanbieden in samenwerking met twee andere regio-organisaties. (=vol). Wil je op de wachtlijst voor de eerstvolgende Caspir basiscursus stuur dan een mailtje naar scholing@huisartseneemland.nl.  

Caspir module 6
In de Caspir module 6 staat het interpreteren van casuïstiek centraal. Deelnemers wordt verzocht om voorafgaand aan de bijeenkomst per koppel huisarts-POH een casus in te leveren die tijdens de bijeenkomst gepresenteerd en besproken zal worden.De Caspir module 6 telt mee voor herregistratie van het Caspir-certificaat. In oktober hebben wij nog een aantal plaatsen beschikbaar. Meld je aan!