Japanse delegatie op bezoek in Kattenbroek

Vrijdag 24 mei 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/japanse-delegatie-op-bezoek-in-kattenbroek/

Een Japanse delegatie met o.a. artsen is voor een week op bezoek in Nederland om de kunst van ‘positieve gezondheid’ aan te leren. Zij worden door IPH (Institute for Positive Health) getraind en leggen in het hele land werkbezoeken af en waren op 21 mei in de Amersfoortse wijk Kattenbroek.

Het gezelschap bestaat uit professoren van vooraanstaande universiteiten als Nagoya City University en Kyoto University, artsen, CEO's van zorginstellingen voor ouderen, architect, social workers en verplegers.

Op dinsdag 21 mei hebben Joop Raams (voormalig huisarts), Anja Samuel (wijkvoorzitter netwerk ouderenzorg) en Sandra van de Werf (coördinator inloophuis De Ontmoeting) een voorlichting gegeven aan een delegatie uit Japan over Kattenbroek als Positief Gezonde Wijk.

Kattenbroek bouwt al zo'n 7-8 jaar via de community-up methode aan een gezonde wijk waarin positieve gezondheid de boventoon voert in gesprekken met patiënten, cliënten en inwoners. Dit doen ze door in een stevig netwerk van verschillende disciplines én inwoners afspraken te maken, speerpunten af te spreken en dezelfde ‘taal’ te spreken. Op die manier vormen ze samen een team waar o.a. gewerkt wordt aan thema's als:

  • Gezond opgroeien en opvoeden
  • Vitaal ouder worden
  • ‘Ballen laten vallen’ (Stress/Burn Out)

Joop Raams is eerder al eens in Japan geweest om te komen praten hoe dit project wordt vormgegeven in de wijk.

“We laten vandaag zien wat ons verbindt in Kattenbroek en hoe alle disciplines die betrokken zijn in de wijkprojecten die onder de paraplu van Positieve gezondheid met elkaar samenwerken. We laten zien hoe we binnen zes dimensies op een nieuwe manier naar gezondheid kijken en dat ook iedereen die hierbij betrokken is getraind is in Positieve Gezondheid. Ik zie de Japanners ook als voorlopers. Zij zijn er ook intensief mee bezig.”

Hoofdprofessor Kei Miyazaki van de universiteit van Nagoya vertelt dat hij erg geïnteresseerd is in Positieve Gezondheid.

“We zouden meer try-outs willen doen in Japan, maar hiervoor is eerst research nodig zodat we de overheid in Japan kunnen laten zien dat dit idee ook past bij de Japanse bevolking. We hebben activiteiten die vergelijkbaar zijn bij wat in buurthuizen hier wordt ontplooid, maar ons probleem is dat er weinig mensen op af komen en het vaak dezelfde mensen zijn. Het is mooi om te zien dat hier in Kattenbroek alle disciplines samenwerken. Dat kan bij ons ook beter. "

Meer weten over positieve gezondheid en wat de aanpak van Kattenbroek voor jou wijk kan betekenen, neem dan contact op met Eefke Wesdorp via e.wesdorp@huisartseneemland.nl