Veel kritieke inhalatiefouten bij COPD-patiënten

Donderdag 25 juli 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/kritieke-inhalatiefouten/

Onlangs verscheen in het maandblad van de NHG, Huisarts en Wetenschap, een artikel over kritieke inhalatiefouten bij patiënten met COPD. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat het merendeel van de patiënten (81%) ten minste één kritieke inhalatietechniekfout tijdens het gebruik van hun droge poederinhalator (DPI) maakt.

De kans op ernstige longaanvallen is groter wanneer patiënten fouten maken bij het voorbereiden van de DPI, de inhalator tijdens de inhalatie niet correct positioneren of niet voldoende diep en krachtig inhaleren.

Omdat COPD-uitkomsten met een toenemend aantal inhalatiefouten verslechteren, zijn patiënten er bij gebaat dat de inhalatietechniekstappen correct uitgevoerd worden én dat dit regelmatig gecontroleerd wordt. Inhalatie-instructie kan het aantal inhalatietechniekfouten verminderen waardoor longaanvallen ook teruggedrongen kunnen worden. 

Herken je dit?

Wat is jullie ervaring tijdens het spreekuur? En hoe reageer je op de opmerking: “Ik hoef die uitleg niet want ik doe dit al jaren”.  Of: “Dit heeft nooit iemand mij verteld”. 
En zitten we qua inhalatie-instructie als zorgverleners (POH, longverpleegkundigen en apothekersassistentes) wel allemaal écht op dezelfde lijn? 

Meer weten: PUF-academy

Kijk dan eens naar de gratis webinar van de PUF-academy Hoe voorkomt u inhalatiefouten
Heb je nog geen toegang tot de PUF-academy, maak dan een account aan. Hier zijn regelmatig (gratis) webinars te volgen over inhalatietechniek en longzorg.

Wil je het verbeteren van de inhalatietechniek oppakken als project in jouw praktijk?

Neem dan contact op met onze praktijkconsulent zorg, Sandra Knopper via s.knopper@huisartseneemland.nl.

Wil je hiermee in je wijk aan de slag, neem dan contact op met je wijkcoördinator of met Marianne Booij, zorgprogrammacoördinator Astma/COPD via m.booij@huisartseneemland.nl.