Casus: patiënt met wijkverpleegkundige zorg via PGB

Maandag 29 april 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/casus-patient-met-wijkverpleegkundige-zorg-via-pgb/

We kregen een casus binnen van een huisarts die we graag met jullie willen delen.

De huisarts wil de zorg voor zijn palliatieve patiënt tijdig regelen en vraagt de wijkverpleegkundige om alvast een morfinepomp te leveren. Deze wijkverpleegkundige werkt als ZZP-er voor een organisatie die zorg levert via persoonsgebonden budget (PGB).

Deze wijkverpleegkundige adviseert de morfinepomp via Specialistisch Team Midden Nederland STMN (specialistische verpleging) in te zetten. Maar zij leveren deze zorg niet via persoonsgebonden budget.

Een hele vervelende situatie, die opgelost is doordat de huisarts een wijkverpleegkundige van een andere organisatie, buiten hun eigen werkgebied, bereid gevonden heeft om deze zorg wel te leveren.

Wat leert deze casus:

  • Organisaties kunnen in Nederland wijkverpleging via persoonsgebonden budget aanbieden.
  • Patiënten zijn vrij om zelf een organisatie te kiezen van wie zij wijkverpleegkundige zorg ontvangen (maar zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen van de keuze voor persoonsgebonden budget).
  • Zorgcoördinatie Eemland (ZCE) zet eerst wijkverpleging in van organisaties die zorg in natura leveren, maar indien er onvoldoende capaciteit is, dan komen zij, ook bij terminale patiënten, soms bij PGB-organisaties uit. 
  • Specialistisch Team Midden Nederland (STMN) levert bij persoonsgebonden budget pas zorg na toestemming van budgethouder, zorgkantoor en zorgverzekeraar. Er moet voldoende persoonsgebonden budget zijn of er moet door budgethouder een verzoek gedaan worden om dit op te hogen. STMN maakt vaak mee dat dit zo lang duurt dat patiënt al overleden is voordat dit allemaal geregeld is en dat familie vervolgens niet meer betalen wil. Dat maakt dat zij in principe geen zorg leveren via persoonsgebonden budget.

Kortom, een ongelukkige situatie, ingegeven door financierings- en capaciteitsproblematiek, maar zeker niet passend bij de laatste levensfase waarin er voldoende intensieve zorg verleend moet kunnen worden.

Advies: alhoewel het natuurlijk heel vervelend is om hier tijd aan te moeten besteden is het belangrijk om te weten dat patiënten die in de terminale fase al dan niet zelf kiezen voor PGB niet altijd (snel) toegang hebben tot specialistische thuiszorg als morfine of een midazolampomp. Dit is wel iets om mee te nemen in het gesprek met patiënten die (overwegen) zorg via PGB (te) ontvangen.      

Vragen rondom ouderenzorg?

Neem dan contact op met Mariska Albracht, kaderhuisarts palliatieve zorg, via m.albracht@huisartseneemland.nl en Marieke de Korte, zorgprogramma coördinator ouderenzorg, via m.dekorte@huisartseneemland.nl.