Beeld op Eemplein Amersfoort: aandacht voor jongeren met psychische problemen

Vrijdag 09 februari 2024
Delen:
https://huisartseneemland.nl/over-ons/nieuws/beeld-stille-strijd-vraagt-aandacht-voor-jongeren-met-psychische-problemen/

Foto: Het beeld Stille Strijd stond in augustus 2023 in Leiden. Fotograaf: Bastiaan Musscher

Het beeld ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz is van 12 tot en met 26 februari 2024 te zien op het Eemplein in Amersfoort. Het beeld (2,5 meter hoog) staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren en ‘reist’ langs steden in Nederland en België.

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen als gevolg van stress (prestatiedruk op school, sociale druk, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen en hun toekomst) en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven er niet over te praten. 

Ook als huisarts zien we vaker jongeren met vermoeidheid of psychische klachten. Vaak biedt de gemeente of school aanbod om jongeren te helpen. Daarnaast heeft thuisarts.nl ook informatie gericht op jongeren met psychische klachten.

Het beeld ‘Stille Strijd’ vraagt aandacht voor deze problematiek. Het beeld is bedoeld om jongeren en hun naasten te attenderen op het belang van openheid en over de mogelijkheden die er zijn voor hulp en ondersteuning.

Activiteiten die bijdragen aan openheid rond psychische problemen

In de periode dat het beeld op het Eemplein staat, worden er activiteiten georganiseerd die bijdragen aan openheid rondom dit thema. Zo zijn er online acties om jongeren te bereiken, lezingen, een informatiemarkt in de bibliotheek in het Eemhuis en een lespakket voor scholen.

Bezoek www.amersfoort.nl/stillestrijd voor meer informatie over het beeld, de hulp die beschikbaar is en het overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden.